Reizen tussen Zuid-Afrika en Kenia

Johannesburg naar Nairobi - Kampeerreis

Je kamp in het South Luangwa National Park, Zambia

Reis Johannesburg naar Nairobi

Heb jij een hands-on mentaliteit, ben je niet vies van een beetje aanpakken en heb je een drive om de komende weken Afrika te ontdekken? Welkom op de reis van Johannesburg naar Nairobi die begint in Johannesburg in Zuid-Afrika en eindigt in Nairobi in Kenia! Samen met maximaal 24 andere reizigers, die van over de hele wereld komen, trek je de komende weken op om door Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Tanzania en Kenia te reizen.

Groepsreis van Johannesburg naar Nairobi

Een robuuste overlanding truck vormt de komende weken je thuis in Afrika. Samen zullen jullie flink wat kilometers door diverse Afrikaanse landen afleggen. Onderin de truck liggen koepeltenten opgeslagen. Simpele, maar ruime en snel op te zetten tweepersoonstenten. De eerste keren zal het wat onwennig zijn, maar na een paar keer oefenen heb je de tenten binnen no time opgezet. Doordat je kampeert (op veilige campings) bespaar je flink wat geld, waardoor je relatief goedkoop door Afrika kunt reizen. 

Lees de volledige reisbeschrijving van de reis van Johannesburg naar Nairobi onder het tabblad "Reisbeschrijving". 

Bezienswaardigheden van deze groepsrondreis van Johannesburg naar Nairobi:

 • Een safari in het Krugerpark, Zuid-Afrika's # 1 safaripark, mag natuurlijk niet ontbreken op een reis van Johannesburg naar Nairobi. De rangers die meegaan doen hun best ervoor te zorgen dat jij de Big 5 ziet;
 • Via de Panorama Route, met highlights als de Three Rondavels en God's Window; ga je richting het Krugerpark; 
 • Dwars door Botswana stroomt de Chobe River. In het Chobe National Park maak je tijdens de zonsondergang een sunset cruise. Neem jij een koud biertje of wijntje mee? Dan zorgen wij er voor dat jij kunt genieten van kleine olifantjes die aan de oever lekker in de rivier aan het spelen zijn;
 • Ook de adrenaline-junkies komen tijdens deze reis aan hun trekken: de Victoria Falls wachten op je. De entreeprijs tot Victoria Falls National Park is inbegrepen bij de reissom en, net als ontdekker David Livingstone eeuwen geleden, zul je met open mond de natuurkracht van deze watervallen ervaren. Je kunt hier in een microflight vliegen boven de Victoria Watervallen of een bungee jump maken;
 • Op Zanzibar, het tropische eiland voor de kust van Tanzania, kun je heerlijk bijkomen van alle indrukken die je tijdens de safari's en de gorilla trek opgedaan hebt. Geniet van de witte stranden en het helderblauwe water; 
 • Nog niet klaar met relaxen op Zanzibar? Geen nood, je reist verder door Oost-Afrika op weg naar Malawi. In Malawi breng je een paar ontspannen dagen door aan het meer dat het grootste deel van het land beslaat; Lake Malawi.
 • Het Serengeti National Park is nog zo'n wereldberoemd wildpark, geliefd vanwege de schitterende safari's die er te maken zijn. We nemen je mee op kampeerexcursie in de Serengeti en de Ngorongoro Crater om de Big 5 te zien;
 • Net zo indrukwekkend is een ontmoeting met de berggorilla. Een ervaren Ranger die de jungle van Uganda door en door kent, neemt je mee op een trek door de dichte binnenlanden van Uganda. Het is niet te garanderen uiteraard, maar de kans is erg groot dat je heel kortstondig in het domein van de berggorilla terecht komt en ze kunt observeren. Een machtige ervaring! Tevens dragen de kosten van een speciale gorilla permit (die regelen wij) bij aan de bescherming van deze bedreigde diersoort;
 • Je hebt op Discovery Channel of National Geographic vast de schitterende beelden van de wildebeestmigratie gezien. Duizenden en nog eens duizenden wildebeesten en zebra's die zich in de Masai River storten, terwijl krokodillen geduldig loerend wachten, "waiting for the kill". Dat fenomeen vindt plaats in het Masai Mara National Park en daar ga je heen tijdens deze reis.

Deze activiteiten zijn bij de reissom inbegrepen:

 • Een avondsafari rondom het Nkambeni Camp
 • Een safari door het Krugerpark in de truck
 • Een excursie naar de Okavango Delta
 • Een Chobe National Park Overnight Mobile excursie
 • Een bezoek aan de Victoria Watervallen
 • Safari’s door het South Luangwa National Park
 • De veerbootoversteek naar Zanzibar
 • Een safari door de Ngorongoro Crater en Serengeti National Park
 • Een safari door het Masai Mara National Park en een bezoek aan de Masai-stam

Je vindt het dagprogramma onder de tab "Reisbeschrijving".

Waar en hoe je overnacht tijdens deze kampeerreis:

Je overnacht in een tweepersoonstent die je opzet op toegewezen kampeerplaatsen. Op deze kampeerplaatsen zijn (gedeelde) toilet- en douchefaciliteiten aanwezig. De koepeltenten zijn voorzien van een ingebouwd muskietennet. Je hebt de tenten binnen 10 minuten opgebouwd, afgebroken en weer in de truck opgeslagen. Je slaapt op matrasjes die ongeveer 5 centimeter dik zijn. Je moet zelf voor je slaapzak zorgen.

De betaling ter plaatse

De betaling ter plaatse is een onderdeel van de kostprijs van je reis. Het wordt onder andere gebruikt om je maaltijden en excursies van te betalen. Uitgebreidere informatie over de betaling ter plaatse kun je hier lezen.

De reissom is inclusief:

Accommodatie in comfortabele tweepersoonstenten (koepeltenten)maaltijden, vervoer ter plaatse in een overlanding truck, begeleiding van geregistreerde gidsen, entrees tot de nationale parken en excursies zoals beschreven in de reisbeschrijving. Houd er rekening mee dat de betaling ter plaatse in contanten voldaan moet worden op de pre-departure meeting die gehouden wordt om 17:00 op de dag voor vertrek. 

De reissom is exclusief:

Vluchten, aankopen van persoonlijke aard, snacks en alcohol, optionele activiteiten, souvenirs, fooien, etc.

Dag 1: Johannesburg
Vandaag ontmoet je je reisleider en andere reisgenoten. Je hebt vandaag de tijd om enkele optionele activiteiten te boeken. Ondanks de slechte naam die Johannesburg heeft, heeft de stad veel te bieden.Denk aan het Apartheidsmuseum, Soweto, het geboortehuis van Nelson Mandela en het Hector Pieter Museum. We kunnen je helpen bij het boeken van tours in Johannesburg.

Dag 2: Johannesburg naar Nkambeni Camp
Je trapt je reis af met een trip langs de Panorama Route op weg naar het Nkambeni Camp dat in het Krugerpark ligt. Het Krugerpark is waarschijnlijk de allerbeste plek in zuidelijk Afrika om op safari te gaan en de Big 5 te zien, maar dat wist je natuurlijk allang. Een avond-safari rondom het Nkambeni is inbegrepen in de reissom.

Inbegrepen highlight: een avondsafari rondom het Nkambeni Camp

Dag 3: Nkambeni Camp in het Kruger National Park
Vandaag ga je op safari door het Kruger Park. Het Krugerpark is enorm groot, 19,485 km2 om precies te zijn. Gelukkig weten je ervaren en professionele gidsen en rangers goed de 146 zoogdiersoorten, 500 vogelsoorten en 114 reptielensoorten die hier leven op te sporen.

Je maakt de safari door het Krugerpark in de truck waarmee je gisteren de reis begonnen bent en waarmee je de komende dagen door Afrika gaat reizen. Als je wilt, kun je via je reisleider een upgrade bijboeken en op safari gaan in het Krugerpark in een open safarivoertuig. In de truck kun je de Big 5 al prima zien, maar een open voertuig biedt een nog net iets betere safaribeleving.

Inbegrepen highlight: een safari door het Krugerpark in de truck

Dag 4: Nkambeni Camp naar Polokwane
Er staat een lange, maar prachtige rit op het programma vandaag. Al reizend door het Lowveld, op weg naar Blydeport, maak je stops bij de Blyde River Canyon en God's Window. Er zijn meerdere goede fotostops bij de Canyon, je krijgt dit schitterende stukje Zuid-Afrika dus van alle kanten te zien. Aan het einde van de dag kom je aan bij Polokwane; geniet van het zwembad dat bij het kamp aanwezig is!

Dag 5: Polokwane naar Musina
Vandaag reis je verder richting Zimbabwe. Het is een lange, maar ontspannen rit vandaag met wisselende landschappen. Je verblijft vannacht in een van Zuid-Afrika's warmste steden; Musina. Musina is een warmwater resort. Als je wilt kun je omgeving verkennen en lekker de warmwaterbronnen ingaan.

Dag 6: Musina to Masvingo
Je ontvangt een stempel in je paspoort die je toegang geeft tot Zimbabwe. Masvingo, het doel voor vandaag, ligt vlakbij de Great Zimbabwe Ruins. Eens was dit een van de grootste sub-Saharan steden in Afrika, gebouwd door een hele vaardige beschaving. De naam Zimbabwe komt voort uit deze oude vervallen stad en betekent "great stone houses" in Shona. Je kunt deze bijzondere ruïnes vandaag ontdekken. 

Inbegrepen highlight: een bezoek aan de Great Zimbabwe Ruins

Dag 7: Masvingo to Bulawayo
Op naar Bulawayo, Zimbabwe's tweede grootste stad. Bulawayo heeft nog steeds veel van zijn oud-Britse koloniale karakter behouden en de brede straten maken het een prettige stad. Er zijn interessante gebouwen te zien in deze stad, zoals het Natural History Museum, the National Arts Gallery en het Mzilikazi Arts and Crafts Centre. 

Dag 8: Bulawayo
Vandaag bezoek je het Matobo National Park. Het Matobo National Park is een van de laatste parken waar de zwarte en witte neushoorn nog voorkomt. Dit wildpark is ook bekend vanwege de grote aantallen luipaarden die er leven. Eeuwenoude rotsschilderingen die in dit park te zien zijn getuigen de oude San-stam die hier ooit leefde. Deze dag van de je reis breng je door in dit gebied. 

Inbegrepen highlight: een bezoek van een halve dag aan het Matobo National Park

Dag 9: Bulawayo naar Hwange National Park
Je vervolgt je reis naar Zimbabwe's grootste en oudste wildpark voor een spannende safari. In het Hwange National Park leven duizenden olifanten en zeldzame antilopensoorten, zoals de Sable and Roan Antelope. 

Dag 10: Hwange National Park
Opnieuw trek je het Hwange National Park in om op safari te gaan. 

Inbegrepen highlight: een safari door het Hwange National Park

Dag 11: Hwange National Park - Victoria Falls
Ooit trok de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone door de binnenlanden van Afrika. De locals vertelden hem over "Mosi-oa-Tunya", dat ze vertaalden als The Smoke that Thunders. Pas toen Livingstone oog in oog kwam te staan, snapte hij waar die naam vandaan kwam. Van kilometers afstand zie je de waternevel boven de horizon uitkomen. Net als David Livingstone zul je vandaag dit wereldwonder kunnen bewonderen. Het stadje Victoria Falls ligt aan de Zambezi River en is omgeven door het Victoria Falls National Park. De plek waar je verblijft ligt op 20 minuutjes lopen vanaf de ingang tot Victoria Falls National Park. De watervallen zijn een van de Seven Natural Wonders of the World. Maar liefst 1700 meter breed en 100 meter hoog, zo groot zijn de watervallen en het is een ongekend gezicht om zoveel water naar beneden te zien storten. In de middag kun je het stadje verkennen, relaxen bij het zwembad of een optionele activiteit boeken voor morgen. 

Inbegrepen highlight: een bezoek aan de Victoria Watervallen

Dag 12 en 13: Victoria Falls
Deze twee dagen heb je de tijd om wat optionele activiteiten in Victoria Falls te doen.

Dag 14: Victoria Falls naar Chobe National Park
De Chobe rivier is de belangrijkste waterbron voor het Chobe National Park. na de lunch heb je tijd vrij om even te ontspannen. Aan het einde van de middag maken degenen die dit nog niet gedaan hebben de "Chobe National Park Overnight Mobile excursie" - een overnachting in de wildernis van Chobe National Park! Chobe National Park is Botswana's nummer 1 safari park en geliefd vanwege de grote aantallen olifanten die er leven. In de middag ga je op zoek naar wilde dieren. De nacht breng je door midden in de wildernis met de geluiden van wilde dieren om je heen! Houd op je safari door het Chobe National Park je ogen open voor de zeldzame Sable and Roan Antelope.

Dag 15: Chobe National Park naar Livingstone
Tot ziens Botswana en Zimbabwe, hallo Zambia! Nadat je in Kasane terug aangekomen bent reis je verder richting Livingstone. In de middag heb je de gelegenheid om de Watervallen vanaf de andere zijde, de Zambiaanse zijde, te bewonderen. Een fantastisch fotomoment! Je kunt ook een optionele sunset cruise maken als je dat wilt.

Optionele activiteit: sunset cruise over de Zambezi rivier

Dag 16: Livingstone naar Lusaka
Vandaag ga je nog verder naar het noorden. Vandaag passeer je het rurale en landelijke deel van Zambia dat in de jaren '60 profiteerde van de kopermijnbouw die hier plaatsvond. Nadat de kopermijnbouw instortte, was het land praktisch failliet. Dankzij buitenlandse investeringen begint Zambia weer op te krabbelen en de tekenen daarvan zul je vandaag onderweg her en der tegenkomen. 

Dag 17 en 18: Lusaka - South Luangwa National Park
In het oosten van Zambia ligt het South Luangwa National Park. South Luangwa National Park bestaat sinds 1938 als een game reserve en in 1972 is het uitgeroepen tot een nationaal park. Het beslaat nu maar liefst 9000 km2! South Luangwa National Park is een paradijs voor de safari-liefhebber, want er komen veel giraffes, buffels en olifanten voor. In de Luangwa rivier vind je tevens veel krokodillen en nijlpaarden. Vandaag en morgen ga je op safari door het South Luangwa National Park. 

Inbegrepen highlight: safari’s door het South Luangwa National Park

Dag 19, 20 en 21: Chipata naar de stranden van Lake Malawi
Na de safari door South Luangwa reis je verder naar het noorden op de oude "East Road" naar een prachtige plek om te overnachten, slechts 10 kilometer voor de grens met Malawi. Vroeger toen de route van Cairo naar Kaapstad nog door handelskaravanen veelvuldig afgelegd werd, passeerden veel karavanen Lusaka. Alhoewel we vandaag veel kilometers afleggen is het geen saaie dag. Je legt dezelfde route af als de handelskaravanen eeuwen geleden en je zult bij het passeren van de Luangwa River Bridge je ogen uitkijken vanwege de enorm zware beveiliging die daar is. Onderweg zullen we nog her en der stoppen om inkopen te doen voor vanavond, onder andere kolen voor op het vuur.

De oppervlakte van Malawi wordt maar liefst door 20% in beslag genomen door het schitterende Lake Malawi. Deze dagen reis je langs de westelijke zijde van het meer en je stopt bij diverse baaien en stranden. 

Je kunt deze dagen doorbrengen met locals. Vraag ze je bijvoorbeeld het spelletje "bao" te leren. Je kunt ook heerlijk ontspannen bij de rustige stranden of lekker zwemmen in het kristalheldere water van Lake Malawi. Breng ook zeker wat tijd door met het verkennen van de kustlijn van Lake Malawi en je zult lokale vissers hun vangst binnen zien halen, gebruikmakend van traditionele vistechnieken. 's Nachts zul je de lichtjes op het meer van hun boten nog kunnen waarnemen. Langs de oever van Lake Malawi kun je op meerdere plekken optionele excursies en activiteiten boeken, zoals watersporten, paardrijden, snorkelen of een bezoek aan een lokaal dorpje of schooltje. Neem even contact met ons op om hier meer informatie over te krijgen. 

Dag 22: Lake Malawi naar Iringa
Vandaag krijg je een nieuwe stempel in je paspoort gezet, die van Tanzania. Je verlaat Malawi, "The Warm Heart of Africa", via de prachtige Tukuyu thee- en bananenplantages richting Tanzania, Bij Songwe steek je de grens over. De plek waar je vannacht overnacht, “Farmhouse”, is bij Afrika-reizigers een gelief kamp vanwege de hele fijne douches die je ze hier hebben – en ohja, ook vanwege de lekkere Amarula-mixjes die je hier kunt krijgen.

Dag 23: Iringa naar Dar es Salaam
Je reist verder richting het noorden. Het doel is Dar es Salaam. Onderweg passeer je Mikumi National Park en terwijl je er doorheen reist, zul je veel wilde dieren langs de kant van de weg zien. De reis voert je verder richting Dar es Salaam. Je nadert de warme Indische Oceaan en dat zie je aan de vegetatie die groener en tropischer wordt. Vandaag moet je je een beetje instellen op files, want het kan erg druk zijn met verkeer dat, net als ons, Dar es Salaam in wil. Maar kijk rustig naar buiten terwijl je de voorsteden van Dar es Salaam passeert en geniet van alles wat je ziet onderweg; de kleurrijke winkeltjes met soms humoristische "catch phrases". Al rijdend trekt Dar es Salaam, en alle hectiek en drukte die daarbij hoort, aan je voorbij. Bij aankomst in Dar es Salaam ga je naar een heerlijke plek aan zee. Vanhier uit vertrek je morgen naar Zanzibar.

Dag 24, 25 en 26: Dar es Salaam naar Zanzibar

Let op: Je dient voor de komende dagen zelf voor je maaltijden op Zanzibar te regelen. Dit zijn dus bijkomende kosten die niet in de reissom inbegrepen zijn. Uit ervaring weten we dat de meeste reizigers Zanzibar op hun eigen hun eigen manier willen ontdekken. De ene reiziger wil het street food eten, de ander wil liever vis eten van een van de vismarkten om Zanzibar op die manier te ervaren. Om die reden hebben we er voor gekozen dit niet standaard op te nemen en jou hierin vrij te laten om Zanzibar in te vullen zoals jij wilt. Hulp nodig hierbij? Uiteraard helpen we je graag!

Zanzibar
Een veerboot neemt je van Dar es Salaam naar "Spice Island", waar je de keuze hebt om de komende 3 nachten te verblijven. Let er op dat het streng verboden is om foto's te nemen van de veerboot en dat er pittige boetes worden uitgedeeld aan overtreders. 

Zanzibar staat bol van de interessante geschiedenis. Het eiland was een van de belangrijkste vertrekpunten voor Oost-Afrikaanse ontdekkingsreizigers, op zoek naar nieuw land. Daardoor is Zanzibar een interessante mix geworden van Afrikaanse, Aziatische en Arabische invloeden. De oude straatjes van het oude Stone Town doen Arabisch aan, met Medina-achtige winkeltjes en Sultan-achtige paleizen die gefinancierd zijn met slaven- en ivoorhandel.

Zanzibar is beroemd vanwege de specerijen en een excursie naar een specerij-plantage is dan ook zeker een aanrader. Andere mogelijkheden zijn tripjes naar de schitterende stranden en de gigantische schildpadden van Prison Island. Of wat dacht je van duiken bij Nungwi of gaan vissen in een traditionele dhow? Ook leuk: oude brommers huren om de geïsoleerde uithoeken van het eiland te ontdekken. 

Zanzibar is een paradijs voor liefhebbers van zeevruchten. Er zijn veel restaurants die op heerlijke wijze de vangst van de dag opdienen. Crayfish is bijzonder populair. Tip: meng je dan onder de locals bij de Forodhani Gardens. Hier is, erg goedkoop, de heerlijkste vis te halen. 

Inbegrepen highlight: de veerbootoversteek naar Zanzibar
Optionele activiteiten: een specerijentour, een dhow-excursie, bezoek aan Jozani Forest, duiken, snorkelen, enzovoorts.

Dag 27: Zanzibar naar Dar es Salaam
In de middag brengt de veerboot je terug naar het vasteland bij Dar es Salaam.

Dag 28: Dar es Salaam naar Pangani
Al reizend richting Pangani passeer je de sisal-plantages van The Usambara en Para Mountain. Vandaag is een "reisdag" en leg je veel kilometers af om naar het Serengeti National Park te gaan. 

Dag 29: Pangani naar Arusha
Hopelijk zit het weer een beetje mee vandaag en zijn er niet al te veel wolken. Want dan kun je een glimp van de Kilimanjaro opvangen. Vandaag kom je aan in Meserani, net buiten Arusha. Morgen

Dag 30: Arusha naar Karatu
's Ochtends breng je een bezoek aan het Meserani Reptile Park en het Masai Cultural Museum. Vanaf je verblijfplaats is het slechts een paar minuutjes lopen naar een kunstgalerij waar de iconische Tinga Tinga schilderijen verkocht worden - een mooi souvenir voor thuis. Na deze culturele ochtend maak je je klaar om de Serengeti in te gaan. De Serengeti is, samen met de Ngorongoro Crater, de ultieme plek in Afrika om op safari te gaan. 

Je verlaat het kamp via het Masai stadje Mtu Wa Mbu. Vandaaruit reis je richting de Rift Valley richting het hoger geleden dorpje Karatu. Karatu biedt je prachtige uitzichten over de omgeving en de graanboerderijen die hier te vinden zijn. Je zult je camera volschieten met schitterende panoramafoto's! De nacht breng je door op een hele aangenaam kamp in Karatu. 

Dag 31: Karatu naar Ngorongoro Crater en Serengeti National Park
's Ochtends vroeg vertrek je richting het Ngorongoro Conservation Area. Dit gebied is bijzonder rijk aan wilde dieren. Ooit was dit een gigantisch grote actieve vulkaan, waardoor het nu bijzonder vruchtbare grond is met veel grasland dat wilde dieren aantrekt. Open savanna’s, acacia-bossen, zout- en zoetwater meren; de Ngorongoro Crater wordt terecht ook wel een miniatuur "Tuin van Eden" genoemd. Ook de zeer zeldzame Black Rhino komt voor in dit UNESCO Werelderfgoed. 

Na de safari in de Ngorongoro Crater, reis je naar de Serengeti voor een safari. Hier kom je rond lunchtijd aan. Het Masai-woord "Serengeti" betekent zoveel als eindeloze vlakten. Deze eindeloze vlakten zijn beroemd vanwege de enorme concentratie wilde dieren die er leven. En natuurlijk ook vanwege de jaarlijkse migratie van de miljoenen wildebeest en gazelles. Je reist door het westelijk gedeelte van het park dat minder druk is dan andere delen. Dit vergroot de kans om leeuwen en jachtluipaarden te zien. Je verblijfplaats ligt in het centrum van het park en is een "bush camp". Het is bijzonder om midden in de Afrikaanse bush te slapen terwijl je om je heen de nachtdieren tot leven hoort komen. In de ochtend ga je opnieuw op safari door de Serengeti. 

Inbegrepen highlight: safari door de Ngorongoro Crater en Serengeti National Park

Dag 32: Serengeti National Park naar Arusha
Met een beetje mazzel zie je vandaag de Big 5,want 's ochtends ga je nogmaals op safari door de Serengeti. Tijdens de safari begeef je je terug richting Arusha, langs de Crater. Je brengt de avond in Arusha door, verhalen delend over de safari door de Serengeti van de afgelopen dagen.

Inbegrepen highlight: safari door de Ngorongoro Crater en Serengeti National Park

Dag 33: Arusha naar Nairobi
Arusha verdwijnt langzaam achter je terwijl je richting het noorden van Kenia reist, naar de grens met Tanzania. Je gaat bij Namanga de grens met Tanzania over. In de middag vervolg je je reis richting de hoofdstad van Kenia; Nairobi.

‘s Middags kun je zelf doen wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld het David Sheldrick Wildlife Trust met een bezoek vereren. Hier kun je babyolifantjes die geen ouders meer hebben gevoerd zien worden. Je kunt ook naar het Giraffe Centre in Langata. Wil je nog meer safari? Dan ga je naar het Nairobi National Park. Als je nog wat souvenirs wilt kopen, ga dan in een Matatu naar een van de vele marktjes. Voor het avondeten kunnen we je het beroemde Carnivores restaurant warm aanbevelen.

Dag 34: Nairobi naar Masai Mara
Je laat de drukte van Nairobi achter je. Al snel trek je het hooggebergte van de spectaculaire Great Rift Valley in. Onderweg stop je enkele plaatsen die je prachtige uitzichten geven. Na een paar uur reizen kom je aan in de Rift Valley. Dit is Masai-gebied. Je zult enkelen al tegenkomen aan de kant van de weg. Vaak hoeden ze hun kudde koeien of schapen. Via het kleine stadje Narok kom je uiteindelijk aan het einde van de middag aan op je verblijfplaats. De verblijfplaats van vandaag kijkt op tegen de Meguarra Hills. Het riviertje waar je vlak naast verblijft vormt de natuurlijke grens met het Masai Mara National Reserve. Hier ga je morgen naar toe! 

Dag 35: Masai Mara National Park
Zodra de zon zich laat zien pak je je boeltje op om richting het Masai Mara Reserve te gaan. Dit National Park staat bekend als oost-Afrika's mooiste National Reserve en is beroemd vanwege de grote variatie aan diersoorten die er leven. Je kent vast de Annual Migration van Discovery Channel, waarbij meer dan een miljoen wildebeest, zebra's en gazelles de Serengeti oversteken richting het Masai Mara Reserve. De beste periode om een bezoek te brengen aan het Masai Mara National Park is tussen juli en oktober, als de grote kuddes hier van het verse gras grazen. Omdat er tussen en juli en oktober zoveel zebra's, wildebeest en antilopen zijn, zijn er ook veel jachtdieren. Wil je een leeuwin tijdens de jacht in actie zien, dan is je kans daarop het grootst tijdens deze maanden. 

Vandaag ga je op safari door een sectie van het park, op zoek naar de Big 5: de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en de luipaard. Daarna kun je een bezoek je brengen aan een Masai Manyatta: een hut van klei, waarin de Masai nog steeds op traditionele wijze leven. 

Inbegrepen highlight: een safari door het Masai Mara National Park en een bezoek aan de Masai-stam

Dag 36: Masai Mara naar Eldoret
Vroeg in de ochtend is het tijd om de Masai gedag te zeggen. Via een schitterende route door de theeplantages van Kericho reis je naar Eldoret. 

Dag 37: Eldoret naar Kampala
Deze ochtend neem je een nieuwe stempel in je paspoort in ontvangst. Je gaat namelijk de grens met Uganda over, op weg naar de hoofdstad van Uganda: Kampala. Uganda is een relatief klein landje, maar zo heel erg mooi! Het landschap van Uganda varieert van groene, vruchtbare gebieden rond het noorden van Lake Victoria tot sneeuwachtige bergen rond de Ruwenzori Mountains in het westen en semi-woestijn gebieden verder in het noorden. Vroeger was Uganda politiek erg instabiel. Dat is nu al erg verbeterd. Het land is, vanwege de instabiliteit, vrij gebleven van grootschalige commercie dat je in de rest van de wereld wel overal ziet. De huidige regering onder leiding van Museveni doet zijn uiterste best om Uganda weer te herstellen en, voor de toerist, om het tot een heel bijzonder land te maken om te bezoeken. En daar slaagt de regering uitstekend in! 

Dag 38, 39, 40 en 41: Kampala naar Lake Bunyoni - gorilla trekking! 

Let op: de gorilla trek is een optionele excursie

Lake Bunyoni is Afrika's diepste kratermeer. Niet alleen vind je hier heel veel vogelsoorten, maar ook kun je hier aan gorilla trekking doen. Afhankelijk van waar er gorilla permits beschikbaar zijn, trek je Magahinga of Bwindi National Park in Uganda, Virunga National Park in D.R.C of Ruhengeri National Park in Rwanda in. De kosten van de permits zijn erg wisselend. Ter plaatse dien je $ 120 te voldoen. Dit dekt de kosten voor het vervoer en een fee voor de Wildlife Authority. Mocht je de gorilla's in Rwanda of in de Democratic Republic of Congo gaan opzoeken, dan moet je aan de grens een visum aanschaffen. Tijden de pre-departure meeting, die een dag voor vertrek gehouden wordt, zal de reisleider je inlichten voor welk land de gorilla permits zijn uitgegeven. 

Gorilla trekking procedures

Er leven nog maar ongeveer 70 berggorilla's in het wild. Een bezoek aan deze vriendelijke reuzen in hun natuurlijke leefomgeving is een prachtige ervaring om nooit meer te vergeten. De Park Rangers monitoren de gorilla's iedere dag en hebben over het algemeen een redelijk goed idee waar de gorilla's zich ophouden. Hoe dan ook, het blijven rondzwervende dieren en het valt helaas niet te garanderen dat je ze daadwerkelijk te zien krijgt. 

Let op: omdat gorilla's en mensen zoveel DNA overeenkomstig hebben, en er nog maar 700 van over zijn, zullen mensen met een klein verkoudheidje of een overdraagbare ziekte niet worden toegelaten tot de gorilla's. Tevens moet je minimaal 16 jaar oud zijn. 

Gedurende een periode van 3 - 4 dagen zullen we met kleine groepjes vanaf Lake Bunyony naar de gorilla's gaan. Doordat er maar een zeer beperkt aantal mensen tegelijk bij de gorilla's mogen komen, doen we er een paar dagen over voor iedereen de gorilla trek gedaan heeft. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Je trekt door waarschijnlijk Afrika's mooiste landschap naar het National park. Afhankelijk van waar de permits verkregen zijn, overnacht je in Kisoro of in Rwanda. De volgende ochtend ga je naar een Ranger Station waar de gorilla trek begint. De Rangers van de Wildlife Authority nemen je mee het dichte regenwoud in, op zoek naar een gorillafamilie. De trek is wisselend in lengte; het kan 45 minuutjes tot wel 8 uur duren. Het vereist een zekere vorm van uithoudingsvermogen om 8 uur door het regenwoud te wandelen, bereid je daar dus op voor. Als de Rangers eenmaal gorilla's gevonden hebben, dan blijf je ongeveer 1 uur bij ze: tijd genoeg om hun activiteiten te bekijken en ze te fotograferen. Nadat het uur om is begeleiden de Rangers je terug naar de Ranger Station vanwaar je terugreist naar Lake Bunyoni. 

Bescherming van de berggorilla
Wellicht bekruipt het gevoel je dat je met je bezoek de gorilla's uitbuit. Dat is zeker niet zo. Het groeiend aantal toeristen dat op gorilla trek gaat speelt een vitale rol bij de survival van de gorilla's. Jarenlang werd er door stropers op de gorilla's gejaagd vanwege hun handen en hoofden die werden verkocht als lampenkappen en asbakken. De gorilla permits zijn waarschijnlijk een aardige aanslag op je budget, maar 100% van de permits besteedt de Wildlife Authority aan de patrouilles die de gorilla's beschermen tegen stropers. Zonder de opbrengsten van bewonderaars van de gorilla's als jij zouden de gorilla's nu al lang uitgestorven zijn. 

Dag 42: Lake Bunyoni naar Kampala
Vandaag steek je op weg naar Kampala de evenaar over. Natuurlijk stoppen we even om een hele leuke foto te maken: een voet op het noordelijk halfrond en een voet op het zuidelijk halfrond. 's Avonds kun je uit in Kampala! 

Inbegrepen highlight: het oversteken van de evenaar

Dag 43: Kampala naar Jinja
Vandaag kun je kiezen. Je kunt naar het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary. Maar je kunt ook naar Jinja gaan. In Jinja zijn een heleboel leuke activiteiten te boeken, zoals raften naar de bron van de White Nile, quad biken of meehelpen met een vrijwilligersproject.

Optionele activiteiten: Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary, raften, quadbiken

Dag 44: Jinja naar Nakuru
Je vertrekt vandaag vroeg richting Kenia. Onderweg naar Kenia maak je meerdere lunchstops. Overnachten doe je vandaag net buiten Nakuru bij een boerderij. Nakuru is Kenia's 4e grootste stad en de hoofdstad van de Rift Valley Province en het ligt vlakbij Lake Nakuru - een klein, maar erg mooi meer waar veel wilde dieren op afkomen.

Dag 45: Lake Nakuru National Park
's Ochtends begin je je ontdekkingstocht door Lake Nakuru National Park. Dit National Park is beroemd vanwege de duizenden en nog eens duizenden flamingo's die op de algen in het water afkomen. Als het eb is zijn er zoveel flamingo's zichtbaar dat het hele meer roze ziet, een spectaculaire gebeurtenis! Oorspronkelijk is Lake Nakuru National Park opgericht ter bescherming van de witte en zwarte neushoorn en die zijn hier dus ook goed zichtbaar. Vandaag ga je op safari op zoek naar de luipaard, de buffels, giraffes en nijlpaarden.

Inbegrepen highlight: safari door Lake Nakuru National Park

Dag 46: Lake Nakuru naar Lake Naivasha
Het tweede prachtige meer in Kenia dat je aandoet is Lake Naivasha. Je kunt je tijd bij dit meer zelf invullen. Je kunt bijvoorbeeld naar Elsamere gaan of per boot naar het Crescent Island Game Sanctuary. Ook leuk: een fiets huren naar Hell's Gate National Park fietsen.

Dag 47: Lake Naivasha naar Nairobi
Na vandaag komt je reis door Afrika ten einde. Vergeet je niet email-adressen en telefoonnummers uit te wisselen van je nieuwe vrienden?

Vertrekdatum Aankomstdatum
15-07-2020 29-08-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
29-07-2020 12-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
12-08-2020 26-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
26-08-2020 10-10-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
23-09-2020 07-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
21-10-2020 05-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
18-11-2020 02-01-2021 Informeer naar de beschikbaarheid
16-12-2020 30-01-2021 Informeer naar de beschikbaarheid
Reissom per persoon: € 2,820.00
Gorilla permit: € 650.00
+ Betaling ter plaatse, per persoon $ 2,640.00

Maximaal aantal personen: 24
Vertreklocatie: Johannesburg
Aankomstlocatie: Nairobi
Reisduur: 47 dagen
Reistype: Kampeerreis
Routerichting: Noordelijke route
Highlights tijdens deze reis:
 • Chobe National Park in Botswana
 • Gorilla-trek in Oeganda
 • Masai Mara in Kenia
 • Ngorongoro Crater in Tanzania
 • Okavango Delta in Botswana
 • Serengeti National Park in Tanzania
 • South Luangwa National Park
 • Victoria Falls in Zimbabwe
 • Zanzibar in Tanzania
Tijdens deze reis bezoek je deze landen:
 • Botswana
 • Kenia
 • Malawi
 • Oeganda
 • Tanzania
 • Zambia
 • Zimbabwe
 • Zuid-Afrika
Deze tour wordt uitgevoerd door:
  Een Zuid-Afrikaanse touroperator
Reizen tussen Zuid-Afrika en Kenia
Aantal dagen:
47
Vertrekdatum:
Aantal personen:
Reissom per persoon:
€ 2,820.00
Gorilla permit:
€ 650.00
Bijdrage Calamiteitenfonds:
€ 2.50
Bijdrage garantiefonds GGTO:

Totaalprijs:
+ Betaling ter plaatse, per persoon
$ 2,640.00