Reizen naar gorilla's

Dar es Salaam naar Nairobi - Kampeerreis

Uitzicht op Zanzibar

Rondreis naar Zanzibar, Tanzania en Oeganda

De rondreis naar Zanzibar, Tanzania en Oeganda tussen van Dar es Salaam naar Nairobi van 25 dagen brengt je dé 5 hoogtepunten van een rondreis door oost-Afrika: een bezoek aan de Masai, een safari over de Serengeti, gorilla trekking in de jungle en heerlijk ontspannen, of juist avontuurlijk genieten, op Zanzibar. 

Kortom: dit is dé groepsreis (internationaal, niet alleen Nederlanders) al je goedkoop door oost-Afrika wilt reizen.

Rondreis van Dar es Salaam naar Nairobi

Zodra je in dit prachtige Oost-Afrikaanse land aankomt word je door de vriendelijke lokale bevolking verwelkomt met "jambo!" (hallo!) of "hakuna matata" (geen probleem). Met een bevolking van meer dan 42 miljoen en een oppervlakte van ruim 580,000 km2 heeft Kenia een grote rijkdom aan wilde dieren (de Big 5) en kleurrijke stammen die nog op traditionele wijze leven. Deze combinatie tussen cultuur en safari maken het land een heerlijk land om doorheen te reizen. 

Op reis door Tanzania

Tanzania's natuurpracht maakt het tot een van Afrika's mooiste landen om te bezoeken. Als het grootste land in oost-Afrika heeft Tanzania je veel te bieden: maar liefst 13 game reserves en National Parks. In Tanzania, en met een beetje geluk tijdens het juiste seizoen, vindt jaarlijks in het Masai Mara de grootste dierenbeweging ter wereld plaats: de wildebeest migratie. We nemen je er mee naar toe op deze reis! Landinwaarts vind je het uitgestrekte Serengeti National Park en de Ngorongoro Conservation Area, waar je bijna over de hoofden van de wilde dieren kunt lopen - zoveel wild is er. Tijdens deze safari door Tanzania heb je de optie deze parken uitgebreid te verkennen en er meerdere safari's te maken. 

Gorilla trekking en Zanzibar

Bij vele avontuurlijk ingestelde reizigers staan deze twee "to do's" hoog op hun lijstje. Wij hebben ze samengevoegd in 1 reis zodat je ze beiden van je bucket list kunt afstrepen. Het maakt deze reis ook tot zo'n fascinerend gevarieerde reis. De ene week trek je door de dichte en onbegaanbare jungle van "The Pearl of Africa", Uganda, op zoek naar de berggorilla of peddel je in een kano over een van Afrika's 7 grote meren (Lake Victoria), de andere week waan je je ergens in het Midden-Oosten of op een markt in Azië terwijl je toch echt op Zanzibar in Tanzania bent. 

Dit is slechts een korte omschrijving de rondreis naar Zanzibar, Tanzania en Oeganda; een kampeerreis door oost-Afrika in een overlanding truck met mensen die van over de hele wereld met jou mee willen reizen. Kijk bij "Reisbeschrijving" en je vindt precies hoe de reis er van dag tot dag uitziet. 

Hoogtepunten van deze kampeersafari door Kenia, Tanzania en Uganda:

 • Masai Mara
 • Lake Bunyoni
 • Gorilla trekking
 • Lake Nakuru National Park
 • Lake Naivasha
 • Serengeti National Park
 • Ngorongoro Crater
 • Mount Kilimanjaro
 • Zanzibar 

Deze activiteiten zijn bij de reissom inbegrepen:

 • Safari’s door het South Luangwa National Park
 • De veerbootoversteek naar Zanzibar
 • Een safari door de Ngorongoro Crater en Serengeti National Park
 • Een safari door het Masai Mara National Park en een bezoek aan de Masai-stam

Waar en hoe je overnacht tijdens deze kampeerreis:

Je overnacht in een tweepersoonstent die je opzet op toegewezen kampeerplaatsen. Op deze kampeerplaatsen zijn (gedeelde) toilet- en douchefaciliteiten aanwezig. De koepeltenten zijn voorzien van een ingebouwd muskietennet. Je hebt de tenten binnen 10 minuten opgebouwd, afgebroken en weer in de truck opgeslagen. Je slaapt op matrasjes die ongeveer 5 centimeter dik zijn. Je moet zelf voor je slaapzak zorgen.

De betaling ter plaatse

De betaling ter plaatse is een onderdeel van de kostprijs van je reis. Het wordt onder andere gebruikt om je maaltijden en excursies van te betalen. Uitgebreidere informatie over de betaling ter plaatse kun je hier lezen.

De reissom is inclusief:

Accommodatie in comfortabele tweepersoonstenten (koepeltenten)maaltijden, vervoer ter plaatse in een overlanding truck, begeleiding van geregistreerde gidsen, entrees tot de nationale parken en excursies zoals beschreven in de reisbeschrijving. Houd er rekening mee dat de betaling ter plaatse in contanten voldaan moet worden op de pre-departure meeting die gehouden wordt om 17:00 op de dag voor vertrek. 

De reissom is exclusief:

Vluchten, aankopen van persoonlijke aard, snacks en alcohol, optionele activiteiten, souvenirs, fooien, etc.

Dag 1: Dar es Salaam
Vandaag ontmoet je je reisleiding en de rest van je groep. Je maakt je klaar om morgen naar Zanzibar te gaan.

Dag 2, 3 en 4: Dar es Salaam naar Zanzibar

Let op: Je dient voor de komende dagen zelf voor je maaltijden op Zanzibar te regelen. Dit zijn dus bijkomende kosten die niet in de reissom inbegrepen zijn. Uit ervaring weten we dat de meeste reizigers Zanzibar op hun eigen hun eigen manier willen ontdekken. De ene reiziger wil het street food eten, de ander wil liever vis eten van een van de vismarkten om Zanzibar op die manier te ervaren. Om die reden hebben we er voor gekozen dit niet standaard op te nemen en jou hierin vrij te laten om Zanzibar in te vullen zoals jij wilt. Hulp nodig hierbij? Uiteraard helpen we je graag!

Zanzibar
Een veerboot neemt je van Dar es Salaam naar "Spice Island", waar je de keuze hebt om de komende 3 nachten te verblijven. Let er op dat het streng verboden is om foto's te nemen van de veerboot en dat er pittige boetes worden uitgedeeld aan overtreders. 

Zanzibar staat bol van de interessante geschiedenis. Het eiland was een van de belangrijkste vertrekpunten voor Oost-Afrikaanse ontdekkingsreizigers, op zoek naar nieuw land. Daardoor is Zanzibar een interessante mix geworden van Afrikaanse, Aziatische en Arabische invloeden. De oude straatjes van het oude Stone Town doen Arabisch aan, met Medina-achtige winkeltjes en Sultan-achtige paleizen die gefinancierd zijn met slaven- en ivoorhandel.

Zanzibar is beroemd vanwege de specerijen en een excursie naar een specerij-plantage is dan ook zeker een aanrader. Andere mogelijkheden zijn tripjes naar de schitterende stranden en de gigantische schildpadden van Prison Island. Of wat dacht je van duiken bij Nungwi of gaan vissen in een traditionele dhow? Ook leuk: oude brommers huren om de geïsoleerde uithoeken van het eiland te ontdekken. 

Zanzibar is een paradijs voor liefhebbers van zeevruchten. Er zijn veel restaurants die op heerlijke wijze de vangst van de dag opdienen. Crayfish is bijzonder populair. Tip: meng je dan onder de locals bij de Forodhani Gardens. Hier is, erg goedkoop, de heerlijkste vis te halen. 

Inbegrepen highlight: de veerbootoversteek naar Zanzibar
Optionele activiteiten: een specerijentour, een dhow-excursie, bezoek aan Jozani Forest, duiken, snorkelen, enzovoorts.

Dag 5: Zanzibar naar Dar es Salaam
In de middag brengt de veerboot je terug naar het vasteland bij Dar es Salaam.

Dag 6: Dar es Salaam naar Pangani
Al reizend richting Pangani passeer je de sisal-plantages van The Usambara en Para Mountain. Vandaag is een "reisdag" en leg je veel kilometers af om naar het Serengeti National Park te gaan. 

Dag 7: Pangani naar Arusha
Hopelijk zit het weer een beetje mee vandaag en zijn er niet al te veel wolken. Want dan kun je een glimp van de Kilimanjaro opvangen. Vandaag kom je aan in Meserani, net buiten Arusha. Morgen

Dag 8: Arusha naar Karatu
's Ochtends breng je een bezoek aan het Meserani Reptile Park en het Masai Cultural Museum. Vanaf je verblijfplaats is het slechts een paar minuutjes lopen naar een kunstgalerij waar de iconische Tinga Tinga schilderijen verkocht worden - een mooi souvenir voor thuis. Na deze culturele ochtend maak je je klaar om de Serengeti in te gaan. De Serengeti is, samen met de Ngorongoro Crater, de ultieme plek in Afrika om op safari te gaan. 

Je verlaat het kamp via het Masai stadje Mtu Wa Mbu. Vandaaruit reis je richting de Rift Valley richting het hoger geleden dorpje Karatu. Karatu biedt je prachtige uitzichten over de omgeving en de graanboerderijen die hier te vinden zijn. Je zult je camera volschieten met schitterende panoramafoto's! De nacht breng je door op een hele aangenaam kamp in Karatu. 

Dag 9: Karatu naar Ngorongoro Crater en Serengeti National Park
's Ochtends vroeg vertrek je richting het Ngorongoro Conservation Area. Dit gebied is bijzonder rijk aan wilde dieren. Ooit was dit een gigantisch grote actieve vulkaan, waardoor het nu bijzonder vruchtbare grond is met veel grasland dat wilde dieren aantrekt. Open savanna’s, acacia-bossen, zout- en zoetwater meren; de Ngorongoro Crater wordt terecht ook wel een miniatuur "Tuin van Eden" genoemd. Ook de zeer zeldzame Black Rhino komt voor in dit UNESCO Werelderfgoed. 

Na de safari in de Ngorongoro Crater, reis je naar de Serengeti voor een safari. Hier kom je rond lunchtijd aan. Het Masai-woord "Serengeti" betekent zoveel als eindeloze vlakten. Deze eindeloze vlakten zijn beroemd vanwege de enorme concentratie wilde dieren die er leven. En natuurlijk ook vanwege de jaarlijkse migratie van de miljoenen wildebeest en gazelles. Je reist door het westelijk gedeelte van het park dat minder druk is dan andere delen. Dit vergroot de kans om leeuwen en jachtluipaarden te zien. Je verblijfplaats ligt in het centrum van het park en is een "bush camp". Het is bijzonder om midden in de Afrikaanse bush te slapen terwijl je om je heen de nachtdieren tot leven hoort komen. In de ochtend ga je opnieuw op safari door de Serengeti. 

Inbegrepen highlight: safari door de Ngorongoro Crater en Serengeti National Park

Dag 10: Serengeti National Park naar Arusha
Met een beetje mazzel zie je vandaag de Big 5,want 's ochtends ga je nogmaals op safari door de Serengeti. Tijdens de safari begeef je je terug richting Arusha, langs de Crater. Je brengt de avond in Arusha door, verhalen delend over de safari door de Serengeti van de afgelopen dagen.

Inbegrepen highlight: safari door de Ngorongoro Crater en Serengeti National Park

Dag 11: Arusha naar Nairobi
Arusha verdwijnt langzaam achter je terwijl je richting het noorden van Kenia reist, naar de grens met Tanzania. Je gaat bij Namanga de grens met Tanzania over. In de middag vervolg je je reis richting de hoofdstad van Kenia; Nairobi.

‘s Middags kun je zelf doen wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld het David Sheldrick Wildlife Trust met een bezoek vereren. Hier kun je babyolifantjes die geen ouders meer hebben gevoerd zien worden. Je kunt ook naar het Giraffe Centre in Langata. Wil je nog meer safari? Dan ga je naar het Nairobi National Park. Als je nog wat souvenirs wilt kopen, ga dan in een Matatu naar een van de vele marktjes. Voor het avondeten kunnen we je het beroemde Carnivores restaurant warm aanbevelen.

Dag 12: Nairobi naar Masai Mara
Je laat de drukte van Nairobi achter je. Al snel trek je het hooggebergte van de spectaculaire Great Rift Valley in. Onderweg stop je enkele plaatsen die je prachtige uitzichten geven. Na een paar uur reizen kom je aan in de Rift Valley. Dit is Masai-gebied. Je zult enkelen al tegenkomen aan de kant van de weg. Vaak hoeden ze hun kudde koeien of schapen. Via het kleine stadje Narok kom je uiteindelijk aan het einde van de middag aan op je verblijfplaats. De verblijfplaats van vandaag kijkt op tegen de Meguarra Hills. Het riviertje waar je vlak naast verblijft vormt de natuurlijke grens met het Masai Mara National Reserve. Hier ga je morgen naar toe! 

Dag 13: Masai Mara National Park
Zodra de zon zich laat zien pak je je boeltje op om richting het Masai Mara Reserve te gaan. Dit National Park staat bekend als oost-Afrika's mooiste National Reserve en is beroemd vanwege de grote variatie aan diersoorten die er leven. Je kent vast de Annual Migration van Discovery Channel, waarbij meer dan een miljoen wildebeest, zebra's en gazelles de Serengeti oversteken richting het Masai Mara Reserve. De beste periode om een bezoek te brengen aan het Masai Mara National Park is tussen juli en oktober, als de grote kuddes hier van het verse gras grazen. Omdat er tussen en juli en oktober zoveel zebra's, wildebeest en antilopen zijn, zijn er ook veel jachtdieren. Wil je een leeuwin tijdens de jacht in actie zien, dan is je kans daarop het grootst tijdens deze maanden. 

Vandaag ga je op safari door een sectie van het park, op zoek naar de Big 5: de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en de luipaard. Daarna kun je een bezoek je brengen aan een Masai Manyatta: een hut van klei, waarin de Masai nog steeds op traditionele wijze leven. 

Inbegrepen highlight: een safari door het Masai Mara National Park en een bezoek aan de Masai-stam

Dag 14: Masai Mara naar Eldoret
Vroeg in de ochtend is het tijd om de Masai gedag te zeggen. Via een schitterende route door de theeplantages van Kericho reis je naar Eldoret. 

Dag 15: Eldoret naar Kampala
Deze ochtend neem je een nieuwe stempel in je paspoort in ontvangst. Je gaat namelijk de grens met Uganda over, op weg naar de hoofdstad van Uganda: Kampala. Uganda is een relatief klein landje, maar zo heel erg mooi! Het landschap van Uganda varieert van groene, vruchtbare gebieden rond het noorden van Lake Victoria tot sneeuwachtige bergen rond de Ruwenzori Mountains in het westen en semi-woestijn gebieden verder in het noorden. Vroeger was Uganda politiek erg instabiel. Dat is nu al erg verbeterd. Het land is, vanwege de instabiliteit, vrij gebleven van grootschalige commercie dat je in de rest van de wereld wel overal ziet. De huidige regering onder leiding van Museveni doet zijn uiterste best om Uganda weer te herstellen en, voor de toerist, om het tot een heel bijzonder land te maken om te bezoeken. En daar slaagt de regering uitstekend in! 

Dag 16, 17, 18 en 19: Kampala naar Lake Bunyoni - gorilla trekking! 

Let op: de gorilla trek is een optionele excursie

Lake Bunyoni is Afrika's diepste kratermeer. Niet alleen vind je hier heel veel vogelsoorten, maar ook kun je hier aan gorilla trekking doen. Afhankelijk van waar er gorilla permits beschikbaar zijn, trek je Magahinga of Bwindi National Park in Uganda, Virunga National Park in D.R.C of Ruhengeri National Park in Rwanda in. De kosten van de permits zijn erg wisselend. Ter plaatse dien je $ 120 te voldoen. Dit dekt de kosten voor het vervoer en een fee voor de Wildlife Authority. Mocht je de gorilla's in Rwanda of in de Democratic Republic of Congo gaan opzoeken, dan moet je aan de grens een visum aanschaffen. Tijden de pre-departure meeting, die een dag voor vertrek gehouden wordt, zal de reisleider je inlichten voor welk land de gorilla permits zijn uitgegeven. 

Gorilla trekking procedures

Er leven nog maar ongeveer 70 berggorilla's in het wild. Een bezoek aan deze vriendelijke reuzen in hun natuurlijke leefomgeving is een prachtige ervaring om nooit meer te vergeten. De Park Rangers monitoren de gorilla's iedere dag en hebben over het algemeen een redelijk goed idee waar de gorilla's zich ophouden. Hoe dan ook, het blijven rondzwervende dieren en het valt helaas niet te garanderen dat je ze daadwerkelijk te zien krijgt. 

Let op: omdat gorilla's en mensen zoveel DNA overeenkomstig hebben, en er nog maar 700 van over zijn, zullen mensen met een klein verkoudheidje of een overdraagbare ziekte niet worden toegelaten tot de gorilla's. Tevens moet je minimaal 16 jaar oud zijn. 

Gedurende een periode van 3 - 4 dagen zullen we met kleine groepjes vanaf Lake Bunyony naar de gorilla's gaan. Doordat er maar een zeer beperkt aantal mensen tegelijk bij de gorilla's mogen komen, doen we er een paar dagen over voor iedereen de gorilla trek gedaan heeft. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Je trekt door waarschijnlijk Afrika's mooiste landschap naar het National park. Afhankelijk van waar de permits verkregen zijn, overnacht je in Kisoro of in Rwanda. De volgende ochtend ga je naar een Ranger Station waar de gorilla trek begint. De Rangers van de Wildlife Authority nemen je mee het dichte regenwoud in, op zoek naar een gorillafamilie. De trek is wisselend in lengte; het kan 45 minuutjes tot wel 8 uur duren. Het vereist een zekere vorm van uithoudingsvermogen om 8 uur door het regenwoud te wandelen, bereid je daar dus op voor. Als de Rangers eenmaal gorilla's gevonden hebben, dan blijf je ongeveer 1 uur bij ze: tijd genoeg om hun activiteiten te bekijken en ze te fotograferen. Nadat het uur om is begeleiden de Rangers je terug naar de Ranger Station vanwaar je terugreist naar Lake Bunyoni. 

Bescherming van de berggorilla
Wellicht bekruipt het gevoel je dat je met je bezoek de gorilla's uitbuit. Dat is zeker niet zo. Het groeiend aantal toeristen dat op gorilla trek gaat speelt een vitale rol bij de survival van de gorilla's. Jarenlang werd er door stropers op de gorilla's gejaagd vanwege hun handen en hoofden die werden verkocht als lampenkappen en asbakken. De gorilla permits zijn waarschijnlijk een aardige aanslag op je budget, maar 100% van de permits besteedt de Wildlife Authority aan de patrouilles die de gorilla's beschermen tegen stropers. Zonder de opbrengsten van bewonderaars van de gorilla's als jij zouden de gorilla's nu al lang uitgestorven zijn. 

Dag 20: Lake Bunyoni naar Kampala
Vandaag steek je op weg naar Kampala de evenaar over. Natuurlijk stoppen we even om een hele leuke foto te maken: een voet op het noordelijk halfrond en een voet op het zuidelijk halfrond. 's Avonds kun je uit in Kampala! 

Inbegrepen highlight: het oversteken van de evenaar

Dag 21: Kampala naar Jinja
Vandaag kun je kiezen. Je kunt naar het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary. Maar je kunt ook naar Jinja gaan. In Jinja zijn een heleboel leuke activiteiten te boeken, zoals raften naar de bron van de White Nile, quad biken of meehelpen met een vrijwilligersproject.

Optionele activiteiten: Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary, raften, quadbiken

Dag 22: Jinja naar Nakuru
Je vertrekt vandaag vroeg richting Kenia. Onderweg naar Kenia maak je meerdere lunchstops. Overnachten doe je vandaag net buiten Nakuru bij een boerderij. Nakuru is Kenia's 4e grootste stad en de hoofdstad van de Rift Valley Province en het ligt vlakbij Lake Nakuru - een klein, maar erg mooi meer waar veel wilde dieren op afkomen.

Dag 23: Lake Nakuru National Park
's Ochtends begin je je ontdekkingstocht door Lake Nakuru National Park. Dit National Park is beroemd vanwege de duizenden en nog eens duizenden flamingo's die op de algen in het water afkomen. Als het eb is zijn er zoveel flamingo's zichtbaar dat het hele meer roze ziet, een spectaculaire gebeurtenis! Oorspronkelijk is Lake Nakuru National Park opgericht ter bescherming van de witte en zwarte neushoorn en die zijn hier dus ook goed zichtbaar. Vandaag ga je op safari op zoek naar de luipaard, de buffels, giraffes en nijlpaarden.

Inbegrepen highlight: safari door Lake Nakuru National Park

Dag 24: Lake Nakuru naar Lake Naivasha
Het tweede prachtige meer in Kenia dat je aandoet is Lake Naivasha. Je kunt je tijd bij dit meer zelf invullen. Je kunt bijvoorbeeld naar Elsamere gaan of per boot naar het Crescent Island Game Sanctuary. Ook leuk: een fiets huren naar Hell's Gate National Park fietsen.

Dag 25: Lake Naivasha naar Nairobi
Na vandaag komt je reis door Afrika ten einde. Vergeet je niet email-adressen en telefoonnummers uit te wisselen van je nieuwe vrienden?

Vertrekdatum Aankomstdatum
23-07-2020 15-08-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
06-08-2020 29-08-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
20-08-2020 12-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
03-09-2020 26-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
17-09-2020 10-10-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
01-10-2020 24-10-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
15-10-2020 07-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
29-10-2020 21-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
12-11-2020 05-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
26-11-2020 19-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
10-12-2020 02-01-2021 Informeer naar de beschikbaarheid
24-12-2020 16-01-2021 Informeer naar de beschikbaarheid
Reissom per persoon: € 1,780.00
Gorilla permit: € 650.00
+ Betaling ter plaatse, per persoon $ 1,850.00

Maximaal aantal personen: 24
Vertreklocatie: Dar es Salaam
Aankomstlocatie: Nairobi
Reisduur: 25 dagen
Reistype: Kampeerreis
Routerichting: Noordelijke route
Highlights tijdens deze reis:
 • Gorilla-trek in Oeganda
 • Masai Mara in Kenia
 • Ngorongoro Crater in Tanzania
 • Serengeti National Park in Tanzania
 • Zanzibar in Tanzania
Tijdens deze reis bezoek je deze landen:
 • Kenia
 • Oeganda
 • Tanzania
Deze tour wordt uitgevoerd door:
  Een Zuid-Afrikaanse touroperator
Reizen naar gorilla's
Aantal dagen:
25
Vertrekdatum:
Aantal personen:
Reissom per persoon:
€ 1,780.00
Gorilla permit:
€ 650.00
Bijdrage Calamiteitenfonds:
€ 2.50
Bijdrage garantiefonds GGTO:

Totaalprijs:
+ Betaling ter plaatse, per persoon
$ 1,850.00