Reizen naar gorilla's

Reis naar de Masai, gorilla's en Zanzibar - Kampeerreis

De Masai in Kenia

Reis naar de Masai, gorilla's en Zanzibar

Deze goedkope reis tussen Nairobi en Dar es Salaam (kampeerreis) van 24 dagen brengt je dé 5 hoogtepunten van een rondreis door oost-Afrika: een bezoek aan de Masai, een safari over de Serengeti, gorilla trekking in de jungle en heerlijk ontspannen, of juist avontuurlijk genieten, op Zanzibar. 

Kortom: dit is dé groepsreis (internationaal, niet alleen Nederlanders) al je oost-Afrika wilt verkennen.

Reizen door Kenia

Zodra je in dit prachtige oost-Afrikaanse land aankomt wordt je door de vriendelijke lokale bevolking verwelkomt met "jambo!" (hallo!) of "hakuna matata" (geen probleem). Met een bevolking van meer dan 42 miljoen en een oppervlakte van ruim 580,000 km2 heeft Kenia een grote rijkdom aan wilde dieren (de Big 5) en kleurrijke stammen die nog op traditionele wijze leven. Deze combinatie tussen cultuur en safari maken het land een heerlijk land om doorheen te reizen. 

Op reis door Tanzania

Tanzania's natuurpracht maakt het tot een van Afrika's mooiste landen om te bezoeken. Als het grootste land in oost-Afrika heeft Tanzania je veel te bieden: maar liefst 13 game reserves en National Parks. In Tanzania, en met een beetje geluk tijdens het juiste seizoen, vindt jaarlijks in het Masai Mara de grootste dierenbeweging ter wereld plaats: de wildebeest migration. We nemen je er mee naar toe op deze reis! Landinwaarts vind je het uitgestrekte Serengeti National Park en de Ngorongoro Conservation Area, waar je bijna over de hoofden van de wilde dieren kunt lopen - zoveel wild is er. Tijdens deze safari door Tanzania heb je de optie deze parken uitgebreid te verkennen en er meerdere safari's te maken. 

Gorilla trekking en Zanzibar

Bij vele avontuurlijk ingestelde reizigers staan deze twee "to do's" hoog op hun lijstje. Wij hebben ze samengevoegd in 1 reis zodat je ze beiden van je bucket list kunt afstrepen. Het maakt deze reis ook tot zo'n fascinerend gevariëerde reis. De ene week trek je door de dichte en onbegaanbare jungle van "The Pearl of Africa", Uganda, op zoek naar de berggorilla of peddel je in een kano over een van Afrika's 7 grote meren (Lake Victoria), de andere week waan je je ergens in het Midden-Oosten of op een markt in Azië terwijl je toch echt op Zanzibar in Tanzania bent. 

Dit is slechts een korte omschrijving van een 24-daagse kampeerreis door oost-Afrika in een overlanding truck met mensen die van over de hele wereld met jou mee willen reizen. Kijk bij "Reisbeschrijving" en je vindt precies hoe de reis er van dag tot dag uitziet. 

Hoogtepunten van deze kampeersafari door Kenia, Tanzania en Uganda:

 • Masai Mara
 • Lake Bunyoni
 • Gorilla trekking
 • Lake Nakuru National Park
 • Lake Naivasha
 • Serengeti National Park
 • Ngorongoro Crater
 • Mount Kilimanjaro
 • Zanzibar

Waar en hoe je overnacht tijdens deze kampeerreis:

Je overnacht in een tweepersoonstent die je opzet op toegewezen kampeerplaatsen. Op deze kampeerplaatsen zijn (gedeelde) toilet- en douchefaciliteiten aanwezig. De koepeltenten zijn voorzien van een ingebouwd muskietennet. Je hebt de tenten binnen 10 minuten opgebouwd, afgebroken en weer in de truck opgeslagen. Je slaapt op matrasjes die ongeveer 5 centimeter dik zijn. Je moet zelf voor je slaapzak zorgen.

De betaling ter plaatse

De betaling ter plaatse is een onderdeel van de kostprijs van je reis. Het wordt onder andere gebruikt om je maaltijden en excursies van te betalen. Uitgebreidere informatie over de betaling ter plaatse kun je hier lezen.

In de reissom is het volgende inbegrepen:

Accommodatie in comfortabele tweepersoonstenten (koepeltenten), maaltijden, vervoer ter plaatse in een overlanding truck, begeleiding van geregistreerde gidsen, entrees tot de nationale parken en excursies zoals beschreven in de reisbeschrijving. Houd er rekening mee dat de betaling ter plaatse in contanten voldaan moet worden op de pre-departure meeting die gehouden wordt om 17:00 op de dag voor vertrek. 

De reissom is exclusief:

Vluchten, aankopen van persoonlijke aard, snacks en alcohol, optionele activiteiten, souveniers, fooien, etc.

Dag 1: Nairobi naar Masai Mara
Je laat de drukte van Nairobi achter je. Al snel trek je het hooggebergte van de spectaculaire Great Rift Valley in. Onderweg stop je enkele plaatsen die je prachtige uitzichten geven. Na een paar uur reizen kom je aan in de Rift Valley: Masai-gebied. Je zult enkelen al tegenkomen aan de kant van de weg. Vaak hoeden ze hun kudde koeien of schapen. Via het kleine stadje Narok kom je uiteindelijk aan het einde van de middag aan op je verblijfplaats. De verblijfplaats van vandaag kijkt op tegen de Meguarra Hills. Het riviertje waar je vlak naast verblijft vormt de natuurlijke grens met het Masai Mara National Reserve. Hier ga je morgen naar toe! 

Dag 2: Masai Mara National Park
Zodra de zon zich laat zien pak je je boeltje op om richting het Masai Mara Reserve te gaan. Dit National Park staat bekend als oost-Afrika's mooiste National Reserve en is beroemd vanwege de grote varatie aan diersoorten die er leven. Je kent vast de Annual Migration van Discovery Channel, waarbij meer dan een miljoen wildebeest, zebra's en gazelle's de Serengeti oversteken richting het Masai Mara Reserve. De beste periode om een bezoek te brengen aan het Masai Mara National Park is tussen juli en oktober, als de grote kuddes hier van het verse gras grazen. Omdat er tussen en juli en oktober zoveel zebra's, wildebeest en antilopes zijn, zijn er ook veel jachtdieren. Wil je een leeuwin tijdens de jacht in actie zien, dan is je kans daarop het grootst tijdens deze maanden. 

Vandaag ga je op safari door een sectie van het park, op zoek naar de Big 5: de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en de luipaard. Daarna kun je een bezoek je brengen aan een Masai Manyatta: een hut van klei, waarin de Masai nog steeds op traditionele wijze leven. 

Dag 3: Masai Mara naar Eldoret
Vroeg in de ochtend is het tijd om de Masai gedag te zeggen. Via een schitterende route door de theeplantages van Kericho reis je naar Eldoret. 

Dag 4: Eldoret naar Kampala
Deze ochtend neem je een nieuwe stempel in je paspoort in ontvangst. Je gaat namelijk de grens met Uganda over op weg naar de hoofdstad van Uganda: Kampala. Uganda is een relatief klein landje, maar oh zo heel erg mooi! Het landschap van Uganda varieert van groene, vruchtbare gebieden rond het noorden van Lake Victoria tot sneeuwachtige bergen rond Ruwenzori Mountains in het westen en semi-woestijn gebieden verder in het noorden. Vroeger was Uganda politiek erg instabiel. Dat is nu al erg verbeterd. Het land is, vanwege de instabiliteit, vrij van commercie dat je in de rest van de wereld wel overal ziet. De huidige regering onder leiding van Museveni doet zijn uiterste best om Uganda weer in vroege ere te herstellen en, voor de toerist, om het tot een heel bijzonder land te maken om te bezoeken. En daar slaagt de regering uitstekend in! 

Dag 5 t/m 8: Kampala naar Lake Bunyoni - gorilla trekking! 

Let op: de gorilla trek is een optionele excursie

Lake Bunyoni is Afrika's diepste kratermeer. Niet alleen vind je hier heel veel vogelsoorten, maar ook kun je hier aan gorilla trekking doen. Afhankelijk van waar er nog gorilla permits beschikbaar zijn, trek je Magahinga of Bwindi National Park in Uganda, Virunga National Park in D.R.C of Ruhengeri National Park in Rwanda in. De kosten van de permits zijn erg wisselend. Ter plaatse dien je $ 120 te voldoen. Dit dekt de kosten voor het vervoer en een fee voor de Wildlife Authority. Mocht je de gorilla's in Rwanda of in de Democratic Republic of Congo gaan opzoeken, dan moet je aan de grens een visum aanschaffen. Tijden de pre-departure meeting, die een dag voor vertrek gehouden wordt, zal de reisleider je inlichten voor welk land de gorilla permits zijn uitgegeven. 

Gorilla trekking procedures

Er zijn nog maar 700 mountain gorilla (Gorilla Berengei) die in het wild leven. Een bezoek aan deze vriendelijke reuzen in hun natuurlijke leefomgeving is een prachtige ervaring om nooit meer te vergeten. De Park Rangers monitoren de gorilla's iedere dag en hebben over het algemeen een redelijk goed idee waar de gorilla's zich ophouden. Hoe dan ook, het blijven rondzwervende dieren en het valt helaas niet te garanderen dat je ze daadwerkelijk te zien krijgt. 

Let op: omdat gorilla's en mensen zoveel DNA overeenkomstig hebben, en er nog maar 700 van over zijn, zullen mensen met een klein verkoudheidje of een overdraagbare ziekte niet worden toegelaten tot de gorilla's. Tevens moet je minimaal 16 jaar oud zijn. 

Gedurende een periode van 3 - 4 dagen zullen we met kleine groepjes vanaf Lake Bunyony naar de gorilla's gaan. Doordat er maar een zeer beperkt aantal mensen tegelijk bij de gorilla's mogen komen, doen we er een paar dagen over voor iedereen de gorilla trek gedaan heeft. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Je trekt door waarschijnlijk Afrika's mooiste landschap naar het National park. Afhankelijk van waar de permits verkregen zijn, overnacht je in Kisoro of in Rwanda. De volgende ochtend ga je naar een Ranger Station waar de gorilla trek begint. De Rangers van de Wildlife Authority nemen je mee het dichte regenwoud in, op zoek naar een gorillafamilie. De trek is wisselend in lengte; het kan 45 minuutjes tot wel 8 uur duren. Het vereist een zekere vorm van uithoudingsvermogen om 8 uur door het regenwoud te wandelen, bereid je daar dus op voor. Als de Rangers eenmaal gorilla's gevonden hebben, dan blijf je ongeveer 1 uur bij ze: tijd genoeg om hun activiteiten te bekijken en ze te fotograferen. Nadat het uur om is begeleiden de Rangers je terug naar de Ranger Station vanwaar je terugreist naar Lake Bunyoni. 

Bescherming van de berggorilla
Wellicht bekruipt het gevoel je dat je met je bezoek de gorilla's uitbuit. Dat is zeker niet zo. Het groeiend aantal toeristen dat op gorilla trek gaat speelt een vitale rol bij de survival van de gorilla's. Jarenlang werd er door stropers op de gorilla's gejaagd vanwege hun handen en hoofden die werden verkocht als lampekappen en asbakken. De gorilla permits zijn waarschijnlijk een aardige aanslag op je budget, maar 100% van de permits besteedt de Wildlife Authority aan de patrouilles die de gorilla's beschermen tegen stropers. Zonder de opbrengsten van bewonderaars van de gorilla's als jij zouden de gorilla's nu al lang uitgestorven zijn. 

Dag 9: Lake Bunyoni naar Kampala
Vandaag steek je op weg naar Kampala de evenaar over. Tuurlijk stoppen we even om een hele leuke foto te maken: een voet op het noordelijk halfrond en een voet op het zuidelijk halfrond. 's Avonds kun je uit in Kampala! 

Dag 10: Kampala naar Jina
Deze dag heb je de keuze om de Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary te bezoeken of om richting Jinja te gaan. In Jina zijn een groot aantal andere activiteiten te boeken, zoals raften bij de bron van de White Nile, of quad biken of een community project bezoeken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om even lekker helemaal niks te doen aan de oevers van de rivier en te genieten van het uitzicht en de prachtige vogels. 

Dag 11: Jinja naar Nakuru
Vandaag vertrek je al vroeg richting Kenia. Onderweg stop je op leuke plaatsen voor een lekkere lunch en om proviand in te slaan. Je overnacht op een lokale boerderij bij Nakuru. Nakuru is Kenia's 4e grootste stad en de hoofdstad van de Great Rift Valley Province. Nakuru vormt de toegangspoort naar een klein, maar erg mooi, National Park: Lake Nakuru National Park. 

Dag 12: Lake Nakuru National Park
Lake Nakuru is beroemd vanwege de duizenden en duizenden flamingo's die er leven. Er zijn er zoveel (mits de waterstand goed is) dat de horizon een roze gloed afgeeft. Dit park is oorspronkelijk bedoeld om de populatie zwarte en witte neushoorns te doen groeien, dus deze dag ga je op safari het Lake Nakuru Park in op zoek naar deze neushoorns. Maar je komt vast ook olifanten, luipaarden, buffels en nijlpaarden tegen. 

Dag 13: Lake Nakuru naar Lake Naivasha
Lake Naivasha is het thuis van enorm veel verschillende vogelsoorten, waaronder de magnifieke African Fish Eagle. Deze dag kun je naar eigen inzicht invullen met optionele excursies, zoals een boottocht naar het Cresent Island Game Sanctuary of een fietstocht nar Hell's Gate National Park. 

Dag 14: Lake Naivasha naar Nairobi
Na het ontbijt reis je naar Nairobi, waar een deel van de groep de tour verlaat. Dat is jammer, maar gelukkig komen er ook weer nieuwe mensen bij! 

Dag 15: Nairobi naar Arusha
Je vervolgt je reis naar Tanzania, weer een stempel erbij in je paspoort! Je overnacht op een hele mooie plaats vanavond; Meserani dat vlakbij Arusha ligt. Zorg ervoor dat je het vanavond niet te laat maakt, want morgen trek je de Serengeti in en ga je richting de Ngorongoro Crater. 

Dag 16: Arusha naar Karatu
's Ochtends breng je een bezoek aan het Meserani Reptile Park en het Masai Cultural Museum. Vanaf je verblijfplaats is het slechts een paar minuutjes lopen naar een kunstgallerij waar de iconische Tinga Tinga schilderijen verkocht worden - een mooi soevenier voor thuis. Na deze culturele ochtend maak je je klaar o de Serengeti in te gaan. De Serengeti is, samen met de Ngorongoro Crater, de ultieme plek in Afrika om op safari te gaan. 

Je verlaat het kamp via het Masai stadje Mtu Wa Mbu. Vandaaruit reis je richting de Rift Valley richting het hoger geleden dorpje Karatu. Karatu biedt je prachtige uitzichten over de omgeving en de graanboerderijen die hier te vinden zijn. Je zult je camera volschieten met schitterende panoramafoto's! De nacht breng je door op een hele aangenaam kamp in Karatu. 

Dag 17: Karatu naar de Ngorongoro Crater en het Serengeti National Park
's Ochtendsvroeg vertrek je richting het Ngorongoro Conservastion Area. Dit gebied is bijzonder rijk aan wilde dieren. Ooit was dit een gigantisch grote actieve vulkaan, waardoor het nu bijzonder vruchtbare grond is met veel grasland dat wilde dieren aantrekt. Open savanne's, acacia-bossen, zout- en zoetwater meren; de Ngorongoro Crater wordt terecht ook wel een miniatuur "Tuin van Eden" genoemd. Ook de zeer zeldzame Black Rhino komt voor in dit UNESCO Werelderfgoed. 

Dag 18: Serengeti National Park naar Arusha
Deze ochtend staat er nog een safari door de wereldberoemde Serengeti op je te wachten. Met een beetje mazzel zie je vandaag de Big 5. Tijdens de safari begeef je je terug richting Arusha, langs de Crater. Je brengt de avond in Arusha door, verhalen delend over de safari door de Serengeti van de afgelopen dagen. 

Dag 19: Arusha naar Pangani
Help je deze ochtend even mee om proviand in te slaan in Arusha? Na deze boodschappen reis je verder richting Dar es Salaam. Onderweg passeer je Moshi. Moshi ligt aan de voet van de Kilimanjaro, Afrika's hoogste berg. Vanuit Moshi worden Mount Kilimanjaro beklimming georganiseerd en, als de weergoden even meewerken, kun je van hier de beroemde Kilimanjaro en de besneeuwde piek zien. Al reizend richting Dar es Salaam passeer je de sisal-plantages van The Usambara en Para Mountain. Leuk weetje: hoe worden dartboards van gemaakt. Overnachten doe je vandaag op een hele mooie plek tussen de bergen, halverwege Arusha en Dar es Salaam. 

Dag 20: Pangani naar Dar es Salaam
De reis voert je verder richting Dar es Salaam. Je nadert de warme Indische Oceaan en dat zie je aan de vegetatie die groener en tropischer wordt. Vandaag moet je je een beetje instellen op files, want het kan erg druk zijn met verkeer dat, net als ons, Dar es Salaam in wil. Maar kijk rustig naar buiten terwijl je de voorsteden van Dar es Salaam passeert en geniet van alles wat je ziet onderweg; de kleurrijke winkeltjes met soms humoristische "catch phrases". Al rijdend trekt Dar es Salaam, en alle hektiek en drukte die daarbij hoort, aan je voorbij. Bij aankomst in Dar es Salaam ga je naar een heerlijke plek aan zee. Vanhieruit vertrek je morgen naar Zanzibar. 

Dag 21: Dar es Salaam naar Zanzibar

Let op: Je dient voor de komende dagen zelf voor je maaltijden op Zanzibar te regelen. Dit zijn dus bijkomende kosten die niet in de reissom inbegrepen zijn. Uit ervaring weten we dat de meeste reizigers Zanzibar op hun eigen hun eigen manier willen ontdekken. De ene reiziger wil het streed food eten, de ander wil liever vis eten van een van de vismarkten om Zanzibar op die manier te ervaren. Om die reden hebben we er voor gekozen dit niet standaard op te nemen en jou hierin vrij te laten om Zanzibar in te vullen zoals jij wilt. Hulp nodig hierbij? Uiteraard helpen we je graag!

Dag 22 en 23: Zanzibar
Een veerboot neemt je van Dar es Salaam naar "Spice Island", waar je de keuze hebt om de komende 3 nachten te verblijven. Let er op dat het streng verboden is om foto's te nemen van de veerboot en dat er pittige boetes worden uitgedeeld aan overtreders. 

Zanzibar staat bol van de interessante geschiedenis. Het eiland was een van de belangrijkste vertrekpunten voor oost-Afrikaanse ontdekkingsreizigers, op zoek naar nieuw land. Daardoor is Zanzibar een interessante mix geworden van Afrikaanse, Aziatische en Arabische invloeden. De stille straatjes van het oude Stone Town doen Arabisch aan, met Medina-achtige winkeltjes en Sultan-achtige paleizen die gefinancierd zijn met slaven- en ivoorhandel.

Zanzibar is beroemd vanwege de specerijen en een excursie naar een specerij-plantage is dan ook zeker een aanrader. Andere mogelijkheden zijn tripjes naar de schitterende stranden en de gigantische schildpadden van Prison Island. Of wat dacht je van duiken bij Nungwe of gaan vissen in een traditionele dhow? Ook leuk: oude brommers huren om de geïsoleerde uithoeken van het eiland te ontdekken. 

Zanzibar is een paradijs voor liefhebbers van zeevruchten. Er zijn veel restaurants die op heerlijke wijze de vangst van de dag opdienen. Crayfish is bijzonder populair. Tip: meng je dan onder de locals bij de Forodhani Gardens. Hier is, erg goedkoop, de heerlijkste vis te halen. 

Dag 24: Zanzibar naar Dar es Salaam
In de middag brengt de veerboot je terug naar het vasteland bij Dar es Salaam. Helaas is de tijd aangebroken om adressen uit te wisselen met je reisgenoten, want hier eindigt je reis. 

Vertrekdatum Aankomstdatum
01-09-2019 24-09-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
15-09-2019 08-10-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
29-09-2019 22-10-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
13-10-2019 05-11-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
27-10-2019 19-11-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
10-11-2019 03-12-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
24-11-2019 17-12-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
08-12-2019 31-12-2019 Informeer naar de beschikbaarheid
22-12-2019 14-01-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
05-01-2020 28-01-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
19-01-2020 11-02-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
02-02-2020 25-02-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
16-02-2020 10-03-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
01-03-2020 24-03-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
15-03-2020 07-04-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
29-03-2020 21-04-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
12-04-2020 05-05-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
26-04-2020 19-05-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
10-05-2020 02-06-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
24-05-2020 16-06-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
07-06-2020 30-06-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
21-06-2020 14-07-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
05-07-2020 28-07-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
19-07-2020 11-08-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
02-08-2020 25-08-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
16-08-2020 08-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
30-08-2020 22-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
13-09-2020 06-10-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
27-09-2020 20-10-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
11-10-2020 03-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
25-10-2020 17-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
08-11-2020 01-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
22-11-2020 15-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
06-12-2020 29-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
20-12-2020 12-01-2021 Informeer naar de beschikbaarheid
Reissom per persoon: € 1,895.00
Gorilla permit: € 650.00
+ Betaling ter plaatse, per persoon $ 1,850.00

Maximaal aantal personen: 24
Vertreklocatie: Nairobi
Aankomstlocatie: Dar es Salaam
Reisduur: 24 dagen
Reistype: Kampeerreis
Routerichting: Zuidelijke route
Highlights tijdens deze reis:
 • Gorilla-trek
 • Masai Mara
 • Ngorongoro Crater
 • Serengeti National Park
 • Zanzibar
Tijdens deze reis bezoek je deze landen:
 • Kenia
 • Oeganda
 • Tanzania
Deze tour wordt uitgevoerd door:
  Een Zuid-Afrikaanse touroperator
Reizen naar gorilla's
Aantal dagen:
24
Vertrekdatum:
Aantal personen:
Reissom per persoon:
€ 1,895.00
Gorilla permit:
€ 650.00
Bijdrage Calamiteitenfonds:
€ 2.50
Bijdrage garantiefonds GGTO:

Totaalprijs:
+ Betaling ter plaatse, per persoon
$ 1,850.00