Gorilla trekking in Oeganda

Nairobi naar Kampala - Kampeerreis

In de jungle van Uganda wachten berggorilla's op je

Gorilla trekking safari in Oeganda

In de dichtbegroeide oer-jungle van centraal Afrika, in Uganda, leven kleine families berggorilla's. Ze leven verstopt in het regenwoud op de heuvels van de Virunga Volcanoes. We nemen je graag mee op een goedkope 10-daagse gorilla trekking safari in Oeganda vanuit Nairobi. Dwars door lianen en gigantische bomen, om op zoek te gaan naar deze indrukwekkende mountain gorilla's. Oog in oog staan met de berggorilla is een "spine-tingling" ervaring! 

Hoe is zo'n gorilla safari in Oeganda?

Dit filmpje, dat we van een van onze klanten opgestuurd kregen, geeft je een idee hoe gaaf een gorilla safari in het Bwindi Impenetrable Forest is!

Reis van Nairobi naar Kampala

Een Mercedes Benz of MAN truck is speciaal voor deze reizen omgebouwd tot robuuste "overland truck". In de truck zijn goede stoelen geplaatst zodat je comfortabel door Afrika kunt reizen. Ook is er opslagruimte voor je backpack in de truck aanwezig en dankzij de grote ramen die open kunnen, maak je de prachtigste foto's tijdens je kampeerreis door Kenia en Uganda. 

Masai Mara

Je trekt niet alleen door het regenwoud van centraal Afrika op zoek naar gorilla's, maar je maakt ook kennis met de Masai Mara in Kenia. De Masai is een trots volk dat anno nu nog steeds leeft volgens de tradities van eeuwen geleden. Ze zijn de oorspronkelijke bewoners van het Masai Mara National Park, een van Kenia's beste wildparken. Uiteraard ga je tijdens deze reis op safari door het Masai Mara National Park. De Masai zijn terecht trots op hun leefwijze en ze leren je graag meer over hun cultuur. Dit is een bijzondere en leerzame ontmoeting. 

Kortom; deze safari-reis van 1- dagen door Kenia en Uganda is de ideale mix van cultuur en natuur.

Je vindt het volledige dagprogramma van de Gorilla trekking safari in Oeganda vanuit Nairobi-reis onder de tab "Reisbeschrijving".

Hoogtepunten van deze kampeerreis door Kenia en Uganda:

 • Je gaat op safari in Kenia in het Masai Mara National Park, op zoek naar de Big 5;
 • Je maakt kennis met de Masai in het Masai Mara National Park en je leert alles over hun fascinerende leefwijze;
 • Ontspan en geniet van schitterende natuur bij Lake Bunyoni
 • Trek je bergschoenen aan, het tropisch regenwoud van Uganda moet overwonnen worden voor je face to face met de berggorilla komt te staan!

Deze activiteiten zijn bij de reissom inbegrepen:

 • Het oversteken van de evenaar
 • Een safari door het Masai Mara National Park en een bezoek aan de Masai-stam

Waar en hoe je overnacht tijdens deze kampeerreis:

Je overnacht in een tweepersoonstent die je opzet op toegewezen kampeerplaatsen. Op deze kampeerplaatsen zijn (gedeelde) toilet- en douchefaciliteiten aanwezig. De koepeltenten zijn voorzien van een ingebouwd muskietennet. Je hebt de tenten binnen 10 minuten opgebouwd, afgebroken en weer in de truck opgeslagen. Je slaapt op matrasjes die ongeveer 5 centimeter dik zijn. Je moet zelf voor je slaapzak zorgen. 

De betaling ter plaatse

De betaling ter plaatse is een onderdeel van de kostprijs van je reis. Het wordt onder andere gebruikt om je maaltijden en excursies van te betalen. Uitgebreidere informatie over de betaling ter plaatse kun je hier lezen.

De reissom is inclusief:

Accommodatie in comfortabele tweepersoonstenten (koepeltenten)maaltijden, vervoer ter plaatse in een overlanding truck, begeleiding van geregistreerde gidsen, entrees tot de nationale parken en excursies zoals beschreven in de reisbeschrijving. Houd er rekening mee dat de betaling ter plaatse in contanten voldaan moet worden op de pre-departure meeting die gehouden wordt om 17:00 op de dag voor vertrek. 

De reissom is exclusief:

Vluchten, aankopen van persoonlijke aard, snacks en alcohol, optionele activiteiten, souvenirs, fooien, etc.

Dag 1: Nairobi
Bij aankomst in dit schitterende Oost-Afrikaanse land word je door de lokale bevolking hartelijk begroet met “Jambo” (hallo) of “Hakuna matata (geen probleem). Kenia is met haar oppervlakte van 580,000 vierkante kilometer, ontelbare wilde dieren en kleurrijke inheemse stammen een perfecte bestemming voor een mooie safari.

Dag 2: Nairobi naar Masai Mara
Je laat de drukte van Nairobi achter je. Al snel trek je het hooggebergte van de spectaculaire Great Rift Valley in. Onderweg stop je enkele plaatsen die je prachtige uitzichten geven. Na een paar uur reizen kom je aan in de Rift Valley. Dit is Masai-gebied. Je zult enkelen al tegenkomen aan de kant van de weg. Vaak hoeden ze hun kudde koeien of schapen. Via het kleine stadje Narok kom je uiteindelijk aan het einde van de middag aan op je verblijfplaats. De verblijfplaats van vandaag kijkt op tegen de Meguarra Hills. Het riviertje waar je vlak naast verblijft vormt de natuurlijke grens met het Masai Mara National Reserve. Hier ga je morgen naar toe!

Dag 3: Masai Mara National Park
Zodra de zon zich laat zien pak je je boeltje op om richting het Masai Mara Reserve te gaan. Dit National Park staat bekend als oost-Afrika's mooiste National Reserve en is beroemd vanwege de grote variatie aan diersoorten die er leven. Je kent vast de Annual Migration van Discovery Channel, waarbij meer dan een miljoen wildebeest, zebra's en gazelles de Serengeti oversteken richting het Masai Mara Reserve. De beste periode om een bezoek te brengen aan het Masai Mara National Park is tussen juli en oktober, als de grote kuddes hier van het verse gras grazen. Omdat er tussen en juli en oktober zoveel zebra's, wildebeest en antilopen zijn, zijn er ook veel jachtdieren. Wil je een leeuwin tijdens de jacht in actie zien, dan is je kans daarop het grootst tijdens deze maanden. 

Vandaag ga je op safari door een sectie van het park, op zoek naar de Big 5: de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en de luipaard. Daarna kun je een bezoek je brengen aan een Masai Manyatta: een hut van klei, waarin de Masai nog steeds op traditionele wijze leven. 

Inbegrepen highlight: een safari door het Masai Mara National Park en een bezoek aan de Masai-stam

Dag 4: Masai Mara naar Eldoret
Vroeg in de ochtend is het tijd om de Masai gedag te zeggen. Via een schitterende route door de theeplantages van Kericho reis je naar Eldoret. 

Dag 5: Eldoret naar Kampala
Deze ochtend neem je een nieuwe stempel in je paspoort in ontvangst. Je gaat namelijk de grens met Uganda over, op weg naar de hoofdstad van Uganda: Kampala. Uganda is een relatief klein landje, maar zo heel erg mooi! Het landschap van Uganda varieert van groene, vruchtbare gebieden rond het noorden van Lake Victoria tot sneeuwachtige bergen rond de Ruwenzori Mountains in het westen en semi-woestijn gebieden verder in het noorden. Vroeger was Uganda politiek erg instabiel. Dat is nu al erg verbeterd. Het land is, vanwege de instabiliteit, vrij gebleven van grootschalige commercie dat je in de rest van de wereld wel overal ziet. De huidige regering onder leiding van Museveni doet zijn uiterste best om Uganda weer te herstellen en, voor de toerist, om het tot een heel bijzonder land te maken om te bezoeken. En daar slaagt de regering uitstekend in! 

Dag 6, 7, 8 en 9: Kampala naar Lake Bunyoni - gorilla trekking! 

Let op: de gorilla trek is een optionele excursie

Lake Bunyoni is Afrika's diepste kratermeer. Niet alleen vind je hier heel veel vogelsoorten, maar ook kun je hier aan gorilla trekking doen. Afhankelijk van waar er gorilla permits beschikbaar zijn, trek je Magahinga of Bwindi National Park in Uganda, Virunga National Park in D.R.C of Ruhengeri National Park in Rwanda in. De kosten van de permits zijn erg wisselend. Ter plaatse dien je $ 120 te voldoen. Dit dekt de kosten voor het vervoer en een fee voor de Wildlife Authority. Mocht je de gorilla's in Rwanda of in de Democratic Republic of Congo gaan opzoeken, dan moet je aan de grens een visum aanschaffen. Tijden de pre-departure meeting, die een dag voor vertrek gehouden wordt, zal de reisleider je inlichten voor welk land de gorilla permits zijn uitgegeven. 

Gorilla trekking procedures

Er leven nog maar ongeveer 70 berggorilla's in het wild. Een bezoek aan deze vriendelijke reuzen in hun natuurlijke leefomgeving is een prachtige ervaring om nooit meer te vergeten. De Park Rangers monitoren de gorilla's iedere dag en hebben over het algemeen een redelijk goed idee waar de gorilla's zich ophouden. Hoe dan ook, het blijven rondzwervende dieren en het valt helaas niet te garanderen dat je ze daadwerkelijk te zien krijgt. 

Let op: omdat gorilla's en mensen zoveel DNA overeenkomstig hebben, en er nog maar 700 van over zijn, zullen mensen met een klein verkoudheidje of een overdraagbare ziekte niet worden toegelaten tot de gorilla's. Tevens moet je minimaal 16 jaar oud zijn. 

Gedurende een periode van 3 - 4 dagen zullen we met kleine groepjes vanaf Lake Bunyony naar de gorilla's gaan. Doordat er maar een zeer beperkt aantal mensen tegelijk bij de gorilla's mogen komen, doen we er een paar dagen over voor iedereen de gorilla trek gedaan heeft. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Je trekt door waarschijnlijk Afrika's mooiste landschap naar het National park. Afhankelijk van waar de permits verkregen zijn, overnacht je in Kisoro of in Rwanda. De volgende ochtend ga je naar een Ranger Station waar de gorilla trek begint. De Rangers van de Wildlife Authority nemen je mee het dichte regenwoud in, op zoek naar een gorillafamilie. De trek is wisselend in lengte; het kan 45 minuutjes tot wel 8 uur duren. Het vereist een zekere vorm van uithoudingsvermogen om 8 uur door het regenwoud te wandelen, bereid je daar dus op voor. Als de Rangers eenmaal gorilla's gevonden hebben, dan blijf je ongeveer 1 uur bij ze: tijd genoeg om hun activiteiten te bekijken en ze te fotograferen. Nadat het uur om is begeleiden de Rangers je terug naar de Ranger Station vanwaar je terugreist naar Lake Bunyoni. 

Bescherming van de berggorilla
Wellicht bekruipt het gevoel je dat je met je bezoek de gorilla's uitbuit. Dat is zeker niet zo. Het groeiend aantal toeristen dat op gorilla trek gaat speelt een vitale rol bij de survival van de gorilla's. Jarenlang werd er door stropers op de gorilla's gejaagd vanwege hun handen en hoofden die werden verkocht als lampenkappen en asbakken. De gorilla permits zijn waarschijnlijk een aardige aanslag op je budget, maar 100% van de permits besteedt de Wildlife Authority aan de patrouilles die de gorilla's beschermen tegen stropers. Zonder de opbrengsten van bewonderaars van de gorilla's als jij zouden de gorilla's nu al lang uitgestorven zijn.

Dag 10: Lake Bunyonyi naar Kampala
Vandaag steek je op weg naar Kampala de evenaar over. Natuurlijk stoppen we even om een hele leuke foto te maken: een voet op het noordelijk halfrond en een voet op het zuidelijk halfrond. 's Avonds kun je uit in Kampala en dan is je reis ten einde gekomen.

Inbegrepen highlight: het oversteken van de evenaar 

Vertrekdatum Aankomstdatum
19-07-2020 27-07-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
02-08-2020 10-08-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
16-08-2020 24-08-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
30-08-2020 07-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
13-09-2020 21-09-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
27-09-2020 05-10-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
11-10-2020 19-10-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
25-10-2020 02-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
08-11-2020 16-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
22-11-2020 30-11-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
06-12-2020 14-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
20-12-2020 28-12-2020 Informeer naar de beschikbaarheid
Reissom per persoon: € 730.00
Gorilla permit: € 650.00
+ Betaling ter plaatse, per persoon $ 500.00

Maximaal aantal personen: 24
Vertreklocatie: Nairobi
Aankomstlocatie: Kampala
Reisduur: 10 dagen
Reistype: Kampeerreis
Routerichting: Zuidelijke route
Highlights tijdens deze reis:
 • Gorilla-trek in Oeganda
 • Masai Mara in Kenia
Tijdens deze reis bezoek je deze landen:
 • Kenia
 • Oeganda
Deze tour wordt uitgevoerd door:
  Een Zuid-Afrikaanse touroperator
Gorilla trekking in Oeganda
Aantal dagen:
10
Vertrekdatum:
Aantal personen:
Reissom per persoon:
€ 730.00
Gorilla permit:
€ 650.00
Bijdrage Calamiteitenfonds:
€ 2.50
Bijdrage garantiefonds GGTO:

Totaalprijs:
+ Betaling ter plaatse, per persoon
$ 500.00