De beste plekken voor een riviersafari in zuidelijk Afrika


Publicatiedatum: 31 oktober 2016
Auteur: Kees Quist

De beste plekken voor een riviersafari in zuidelijk Afrika

De meeste mensen denken bij een safari al snel aan een gamedrive. Niet heel vreemd, dit is ook veruit de meest voorkomende vorm van safari. Maar wist je dat er ook veel plekken zijn waar je een riviersafari kunt doen? We hebben de beste plekken voor een riviersafari in zuidelijk Afrika voor je op een rij gezet!

Okavango Delta – Botswana

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het gebied is ontstaan door een “rivier die de zee nooit vindt”. Het water stroomt namelijk over zeer vlak terrein en komt uit in de Kalahariwoestijn. Het moerasgebied herbergt enorm veel dieren. Zo kun je hier de Big Five spotten, waar de meeste mensen voor komen, maar ook nijlpaarden, krokodillen en enorm veel vogels. Dit 28.000 km2 grote moeras ontdek je natuurlijk het beste vanaf het water. Zo kun je er met een traditionele mokoro op uit trekken, wat een ware belevenis op zich is. Een mokoro is een soort kano waarbij een poler de mokoro bestuurd door hem met een lange stok vooruit te duwen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een tocht met een motorboot onder begeleiding van een gids. Vaak vertrekken deze tochtjes rond zonsondergang, wat een voor een waar kleurspektakel zorgt.

Hier vind je onze reizen naar de Okavango Delta in Botswana.

Okavango Delta

St. Lucia – Zuid Afrika

Het plaatsje St. Lucia in Zuid Afrika ligt ten noorden van Durban en is vooral beroemd vanwege de grote nijlpaardenpopulatie die er leeft. Ze leven in een grote lagune die onderdeel is van het iSimangaliso Wetland Park. Dit is misschien wel de beste plek om nijlpaarden te spotten, want het is bijna gegarandeerd dat je ze tegenkomt. Is het niet vanaf een boot, dan wel ’s avonds in het dorp waar de dieren regelmatig komen om te grazen. Dagelijks vertrekken er vanaf de kades van St. Lucia meerdere boten voor een twee uur durende tocht door de lagune. Dit zijn zogenaamde stille boten, die deels overdekt zijn. Wel zo prettig in de zonnige maanden. Terwijl jij geniet van de vele nijlpaarden, krokodillen en andere dieren, verteld een gids je van alles over de dieren en het natuurgebied. Een zeer relaxte riviersafari waarbij je van alles ziet!

De groepsreizen door Zuid-Afrika tussen Kaapstad en Johannesburg doen St. Lucia aan, een reis voor jou?

st lucia zuid afrika

Zambezi River – Zimbabwe & Zambia

Zowel vanuit Victoria Falls in Zimbabwe als vanuit Livingstone in Zambia worden verschillende riviersafari’s aangeboden over de machtige Zambezi. De Zambezi is een rivier met een lengte van maar liefst 2.660 km. De rivier loopt van noordelijk Zambia via het Karibameer naar Mozambique, waar hij uitmondt in de Indische oceaan. Bij de Victoria watervallen vormt de rivier de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Er worden diverse riviercruises aangeboden, sommigen inclusief diner of een hapje en een drankje. Tijdens de toch kun je werkelijk van alles zien. Er komen vrij veel olifanten voor in het gebied, maar ook nijlpaarden en krokodillen worden regelmatig gespot. Ook vogelliefhebbers komen hier goed tot hun recht. Er komen veel prachtige vogels voor, waaronder de malachiet en de bonte ijsvogel, bijeneters en arenden.

zambezi rivier

Chobe National Park – Botswana

Het Chobe National Park is het populairste en tevens oudste wildpark van Botswana. Het park is vooral beroemd vanwege de enorm grote olifantenpopulatie die er leeft. Naar schatting leven er tussen 50.000 en 100.000 olifanten in het 11.000 km2 grote gebied. Nergens ter wereld leven er meer olifanten in zo’n, relatief, klein gebied. Door de verschillende rivieren die door het park stromen is dit ook meteen dé plek voor een riviersafari. En dan het liefst bij zonsondergang. Verschillende dieren grazen op de groene vlakten, olifanten steken het water over en de lucht kleurt langzaam oranje. Een boottocht die je zeker niet snel zult vergeten! Of je nu voor het landschap, de vele dieren of de spectaculaire zonsondergangen gaat, een riviersafari is een absolute aanrader. Het bied je de mogelijkheid om op een zeer ontspannende manier de natuur vanuit een heel ander perspectief te bekijken.

Een riviersafari door Chobe National Park is onderdeel van de populairste rondreis door Afrika, de reis van Kaapstad naar Victoria Falls.

zambezi

Terug