Een rondreis door Afrika per overlandtruck - het leven onderweg


Publicatiedatum: 23 oktober 2017
Auteur: Elisa van der Sluis - Lies Rond de Wereld

Een rondreis per overlandtruck - het leven onderweg

Het is één van de meest gestelde vragen die we krijgen. “Hoe is het om een rondreis per overlandtruck te maken? Hoe ziet het leven onderweg eruit en wat kan ik verwachten?” Ben jij ook benieuwd hoe het is om een rondreis per overlandtruck te maken? Lees dan snel verder!

Wat is een overlandtruck?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een overlandtruck is. Het is een soort omgebouwde vrachtwagen die vanwege de stevigheid en robuustheid perfect geschikt is voor alle typen wegen die je tegenkomt in Afrika. In de truck vind je comfortabele stoelen, kluisjes voor je backpack, opbergruimte voor tenten en een keuken. De ramen in de truck kunnen helemaal open, wat hem ook nog eens erg geschikt maakt voor safari’s. In dit artikel vind je alle info over hoe een overlandtruck eruit ziet.

De binnenkant van de truck.

In deze kluisjes kun je je persoonlijke spullen opbergen.

Het leven onderweg

Op de eerste dag van je rondreis maak je in de vroege ochtend kennis met je gids en chauffeur. Na een korte briefing en het invullen van een paar formulieren – vergeet het nummer van je reisverzekeringspolis niet! – loop je richting de truck. Je backpack stop je in een kluisje, je kiest een plekje in de truck en dan begint jouw avontuur in Afrika.

Tijdens je rondreis per overlandtruck heb je zowel lange als korte reisdagen. Tijdens deze reisdagen geniet je van het uitzicht op de mooie natuur en de dorpjes die passeert. Af en toe zal de truck plots moeten stoppen voor overstekende dieren. Meestal zijn het koeien of geiten, maar het kan ook zomaar een olifant zijn! In de truck zit je vrij hoog, wat je een perfect zicht biedt op al het moois om je heen. De ritten kunnen vrij lang zijn, zorg dus altijd voor voldoende water en neem wat snacks en iets te lezen mee.

Na een paar uur rijden wordt er gestopt om de benen te strekken en bezoek aan het toilet te brengen. Nu zijn toiletten niet overal beschikbaar en kan het dus zomaar zo zijn dat je even achter een bosje plaats moet nemen. Dat kan in het begin even wennen zijn, maar als moeder natuur roept dan heb je er al snel vrede mee. Rond het middaguur wordt er gestopt voor de lunch. Meestal wordt de lunch klaargemaakt vanuit de keuken van de truck. Om dit snel en soepel te laten verlopen is jou hulp hard nodig! Vraag of je kan helpen met het klaarmaken van het eten, zet stoelen klaar of help mee met de afwas. Hoe eerder iedereen gegeten heeft en alles is opgeruimd, hoe eerder je weer onderweg bent! Lees hier alles over het eten onderweg!.

Een lunch on the road.

Op een aantal dagen staan er activiteiten en / of excursies gepland. Welke activiteit of excursie dat is staat beschreven in je programma. Sommige activiteiten zijn inbegrepen, andere zijn onderdeel van het optionele activiteitenpakket. Voor iedere activiteit / excursie wordt ruim de tijd voor genomen, zodat je optimaal kan genieten. De overlandtruck brengt je naar de plek waar jouw activiteit begint en haalt je daar ook weer op.

Vervolgens rijdt de truck door naar de locatie waar je de nacht zult doorbrengen. Daar verteld je gids je hoe laat het avondeten klaar zal zijn, zodat je op tijd terug bent. Reizigers die een accommodatie hebben geboekt krijgen vervolgens de sleutel en kunnen hun kamer gereed maken. Reizigers die een kampeerreis hebben geboekt beginnen met het opzetten van de tent. Dat kan de eerste keer even lastig zijn, maar je zult zien dat je het snel onder de knie hebt. De tenten worden altijd in de buurt van de overlandtruck opgezet. Hier kun je namelijk, mits de truck ingeplugd is, je camera en / of telefoon opladen. Zorg wel voor een Zuid Afrikaanse reisstekker! Daarnaast is het ook een stukje extra veiligheid als iedereen bij elkaar in de buurt de tent opzet. Ook zijn er altijd voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig, zodat je jezelf even kunt opfrissen voor het eten.

De tenten:

De toiletten:

Ook het avondeten wordt meestal vanuit de truck geserveerd. Ook dan wordt er verwacht dat je jouw steentje bijdraagt en dus helpt met opruimen, de afwas enzovoort. Op dagen dat het eten niet is inbegrepen kan jouw gids je precies vertellen waar je lekker kan eten of je gaat zelf op ontdekking. Na het avondeten kan je gaan slapen of je duikt nog even met wat reisgenoten de plaatselijke bar in. Maak het echter niet te laat, want de volgende dag gaat alweer vroeg van start!

Terug