Safari in Tanzania: Mikumi National Park


Publicatiedatum: 14 maart 2017
Auteur: Kees Quist

Safari in Mikumi National Park

Het Mikumi National Park is niet zo veelbezocht als andere, bekendere wildparken. Zonde, want het Mikumi National Park is net zo mooi als bijvoorbeeld het Serengeti National Park en biedt dezelfde attracties als dit veel duurdere park. In een eerder artikel zetten we al onze top 5 beste safariparken in Afrika op een rijtje, en eigenlijk hoort Mikumi ook in dit top thuis. Doordat Mikumi National Park, Afrika's vierde grootste wildpark dat prima bereikbaar is vanuit Dar es Salaam, niet zo toeristisch is, heeft het zijn wilde karakter weten te behouden en vertonen wilde dieren hier nog hun natuurijke gedrag. In dit artikel vertellen we je graag waarom je een safari door Mikumi National Park moet overwegen. 

Hoe kom je er?

Het Mikumi National Park is goed bereikbaar vanaf Dar es Salaam. Tijdens de 11-daagse reis van Dar es Salaam naar Victoria Falls (beschikbaar als kampeer- en hotelreis) ga je op de eerste dag van je rondreis al dit park in. Is dit niet de reis die je zoekt? Lees hier meer tips voor een goedkope safari door Tanzania en Kenia. Of neem even contact op, we helpen je graag bij het realiseren van je Afrika-reisplannen.

Dieren in Mikumi

Je vindt Mikumi National Park in Tanzania. Het park ligt vlakbij Selous en dat is in oppervlakte het grootste safaripark van Afrika. In Mikumi zijn "pools" aangelegd door mensen en die zijn erg geliefd bij nijlpaarden, die er dus ook in grote getale leven. Stel je je als wildliefhebber verdacht op bij zo'n pool tijdens zonsondergang, dan spot je gegarandeerd krokodillen en nijlpaarden. Wilde dieren in dit park zijn nog echt "wild". Houd dus tijdens je safari in het Mikumi National Park nog meer afstand dan je normaal al zou doen in andere game reserves. De dieren die je tegen zult komen in dit deel van oost-Afrika zijn buffels, zebra's, impala's (uiteraard!), giraffes, sable antelopes, kudu's, nijlpaarden, luipaarden en leeuwen.

Deze foto, net als de foto boven dit artikel, werd gemaakt door Gijs in het Mikumi National Park op 14 januari 2017.

Luipaard in Mikumi

Tree climbing lions

Over leeuwen gesproken, er is iets bijzonders aan de hand met de leeuwen die leven in Mikumi. Soortgenoten in de rest van Afrika houden het liefst alle vier hun poten aan de grond. Leeuwen die in het Mikumi National Park en Serengeti National Park leven, klimmen wel in de bomen. Onderzoekers zijn er nog steeds niet unaniem over uit waarom de leeuwen dit hier wel en in de rest van Afrika niet doen. Het vermoeden is dat de leeuwen willen ontsnappen aan de tsetse-vliegen die in het grasland leven, maar dit is slechts een theorie. Houd dus je ogen ook op de bomen gericht als je op safari gaat door de Serengeti of Mikumi!

Beste reistijd voor Mikumi National Park

Je kunt het hele jaar door goed naar Mikumi. De beste reistijd is echter tijdens het droge seizoen van mei tot oktober. Het weer is dan warm en vanwege de droogte is de begroeiing schaars, waardoor je de wilde dieren goed kunt zien. Tijdens het natte seizoen (november - april) is het park ook zeker een bezoek waard, omdat het dan een toptijd is om vogels te spotten. In het park komen maar liefst meer dan 400 verschillende soorten vogels voor, in alle kleuren en maten die je je maar kunt voorstellen. 

Terug