In oktober door Afrika reizen of in oktober op safari?


Publicatiedatum: 29 september 2016
Auteur: Kees Quist

In oktober door Afrika reizen

Oktober is een uitstekende maand om op safari in Afrika te gaan of om een rondreis door Afrika te maken. In oost-Afrika begint voorzichtig de regen weer te vallen en de dorre vlakten veranderen weer in groene graslanden. Dit verse gras trekt van heinde en verre hongerige dieren mee. In hun kielzog volgen leeuwen, hyena's en jachtluipaarden. Ten zuiden van de Zambezi heeft het sinds mei nauwelijks geregend. Uitgedroogde dieren verdringen zich rond het schaarse water dat er nog te vinden is. Vanwege de droogte is het eenvoudiger om wilde dieren te zien te krijgen, zoek een waterbron op en het wild komt naar je toe. In deze blogpost vertellen we je, als je van plan bent in oktober door Afrika te reizen, waar je het beste heen kunt gaan,

Safari door de Serengeti en de Masai Mara in oktober: the Great Trek

Het weer in oktober in de Serengeti is prima te noemen. Het is zonnig, met heel af en toe een kort buitje, en de temperatuur is gemiddeld 30 graden. In oktober trekken duizenden en nog eens duizenden hongerige dieren naar het noordelijk gedeelte van de Serengeti en de Masai Mara. Als een gigantische armada van zebra's en wildebeesten trekken ze richting het noorden, op zoek naar vers gras. Uiteraard liggen in datzelfde gras talloze jachtdieren klaar, wachtend tot ze een prooi in hun vizier krijgen. Overweeg je in oktober op safari door de Serengeti te gaan, boek dan deze 10-daagse kampeerreis door Kenia en Tanzania.

In oktober naar zuid- en west-Tanzania

In oktober gaat alle aandacht uit naar noord-Serengeti vanwege de wildebeestmigratie. Je kunt dus ook besluiten ergens anders heen te reizen, ergens waar het veel rustiger is. In oktober is het het einde van het lange, droge seizoen in Ruaha en Katavi National Parks. Het water in de rivieren is bijzonder laag en dit laatste beetje water is de enige waterbron die er nog over is voor alle dieren in een radius van enkele honderden kilometers. In oktober zijn de parken, vanwege de droogte, dor en droog. Stoffigheid en de hitte zijn een nadeel, maar er is ook erg weinig begroeiing, zodat je de wilde dieren nog beter kunt zien. Ruaha staat bekend vanwege grote aantallen olifanten die er leven en in Katavi kun je opmerkelijk veel leeuwen zien en, als je de hitte en de stof kunt weerstaan, dan is oktober een zeer geschikte periode om tijdens deze hotelreis Kenia en Tanzania te ontdekken. 

Reis door Botswana, Zambia, Zimbabwe en Namibië in oktober 

In zuidelijk Afrika heeft het al bijna 6 maanden geen druppel geregend. Het landschap is bruingebakken, droog, stoffig en heet. Voor de wilde dieren is het nu letterlijk "survivial of the fittest", maar voor jou is oktober een ideale maand om op safari te gaan. Sterker nog: als je de hitte aankunt, dan is oktober de beste maand voor een safari in zuidelijk Afrika. Vanuit de schaduw van een game viewing hut, of vanuit een zwembad, kun je met een koud drankje in je hand op korte afstand olifanten hun dorst zien lessen. Voor de roofdieren, zoals krokodillen, is dit ook een topmaand. De dieren zijn verzwakt door de aanhoudende droogte en vormen een makkelijke prooi. In groepen liggen krokodillen, jachtluipaarden en leeuwen in de hinderlaag bij een van de schaarse waterpoelen. Vlak achter hen wachten hyena's geduldig op de restjes... Voeg je bij deze groepsreis door Botswana, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika om dit zelf mee te maken.

Meer informatie

Meer lezen over het het klimaat in Afrika, over de beste reistijd voor een safari in Zuid-Afrika of de beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken?

Terug