Waar, in welk land of game park, kun je het beste op safari in Afrika?


Publicatiedatum: 24 augustus 2016
Auteur: Kees Quist

Wat zijn de beste safaribestemmingen in Afrika?

Het Afrikaanse continent is rijk aan tientallen, zo niet honderden, game reserves, National Parks en andere safariparken. Waar in Afrika krijg je nou de beste safari-beleving? We zetten onze top 5 safari-reservaten voor je op een rijtje. Wil je een specifiek dier uit de Big 5 spotten en wil je weten waar je moet zijn? Gebruik dan dit hele handige overzicht: Big 5 spotten: waar en wanneer.

# 1: Serengeti National Park, Tanzania

Het Serengeti National Park is het meest gefotografeerde en meest gefilmde nationale park in Afrika. De Serengeti dankt zijn populariteit aan de vele wilde dieren die hier leven op de eindeloze vlakten. Het park biedt daardoor een authentieke en prachtige safari. Dit is het Afrika waar iedereen van droomt: veel wildlife, schitterende natuur, rust en ruimte. 

Grootte van het Serengeti National Park

Het park is maar liefst 14.763 vierkante kilometer in oppervlakte. Het Serengeti National Park is onder te verdelen in 3 delen: de Serengeti Plains, de Western Corridor en de Northern Serengeti. Het is voor mensen verboden om in de Serengeti te wonen, tenzij ze onderdeel uitmaken van het park. 

Wildebeestmigratie

Elk jaar steken maar liefst 1.5 miljoen en 250.000 zebra's het park over, op zoek naar vers gras. Deze tocht staat bekend als de "wildebeestmigratie" en duurt ongeveer 3 weken. De wildebeestmigratie zelf meemaken is een spectaculaire gebeurtenis. Van dichtbij een krokodil of een andere jager een zebra zien grijpen is een indrukwekkende ervaring. De wildebeestmigratie is zonder twijfel de spectaculairste safari-ervaring in Afrika die je kunt opdoen. 

Wij, Peri Peri Reizen, nemen je graag mee op een safari door de Serengeti. In een 4x4 trek je door dit magnifieke park. Ontdek de graslanden, de savannes en de bossen waarin talloze wilde dieren verblijven. Via achterwegen nemen we je mee diep het park in, zodat je alles te zien krijgt wat de Serengeti te bieden heeft; inclusief "hidden gems". De Serengeti zal je zeker niet teleurstellen!

Hoe kom je er?

Een safari over de Serengeti is een optioneel onderdeel van de meerweekse overlanding tour van zuidelijk naar oostelijk Afrika, zoals deze reis van Kaapstad naar Nairobi. Maar je kunt ook tijdens een kortere rondreis door oost-Afrika een bezoek aan de Serengeti inplannen, zoals tijdens deze 10-daagse groepsreis door Kenia en Tanzania.

 

Slapende leeuw Serengeti National Park

# 2: Kruger National Park, Zuid-Afrika

Het Krugerpark is Zuid-Afrika's grootste game reserve en trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers. Tijdens een safari door het Krugerpark ervaar je de spanning van een safari en je observeert de Big 5 van dichtbij. Talloze zebra's, giraffes, neushoorns komen voorbij en dat alles in een typisch Afrikaanse sfeer. 

Feitjes over het Krugerpark

Het Krugerpark is goed bereikbaar vanaf Johannesburg. Het is ongeveer 8 uur rijden. Je kunt er ook heen vliegen met een binnenlandse vlucht. Het park is groter dan de Serengeti en zelfs groter dan sommige Europese landen! In 1898 vatte de toenmalige Zuid-Afrikaanse president Paul Kruger het plan op om een gebied in te richten, bedoeld om beschermde diersoorten een veilig thuis te bieden. Het is om die reden dat het Krugerpark nu, meer dan 120 jaar later, zo populair is: er komen namelijk heel veel verschillende diersoorten in het Krugerpark voor; er is veel variatie in flora en fauna. Dit maakt het Krugerpark tot het beste park om op safari te gaan in zuidelijk Afrika. 

Hoe kom je er?

Je kunt ook naar het Krugerpark als je maar heel kort de tijd hebt in Afrika, zoals bijvoorbeeld met deze 4-daagse Big 5 safari vanaf Johannesburg. Of combineer een bezoek aan het Krugerpark met een rondreis door Zuid-Afrika.

 

Luipaard in het Krugerpark

# 3: Gorilla trek, Uganda

Peri Peri Reizen specialiseert zich in gorilla tours en we nemen je graag mee de bergen en jungle van Uganda of Rwanda in om deze machtige apen in hun natuurlijke habitat op te zoeken. De berggorilla is extreem bedreigd; er zijn er wereldwijd slechts nog 600 in het wild over. Ze zijn ook erg lastig op te sporen, waardoor een gorilla trek echt een "once in a lifetime opportunity" is. Het observeren van deze bedreigde reuzen in hun eigen leefomgeving is een zeer lonende reis; een levenservaring die je weer even op je plek zet; gorilla's laten je zien hoe simpel het leven eigenlijk kan zijn. 

Uitroeiing van gorilla's tegengaan

Ondanks alle inspanningen loopt het aantal gorilla's dat in het wild leeft nog steeds terug. Als dit doorgaat, dan kun je over een aantal decennia berggorilla's alleen nog maar in dierentuinen opzoeken. Je bezoek aan gorilla's draagt bij aan de bescherming van deze imposante dieren. Om met een ranger op pad te gaan de jungle in, moet je een gorilla permit aanschaffen. De opbrengsten van deze permits gaan (deels) naar de gemeenschappen die anders op de gorilla's zouden jagen. Op deze manier wordt geprobeerd het voortbestaan van de gorilla's veilig te stellen en jij kunt daarbij helpen.

Hoe kom je er?

Een reis die een mooie mix oplevert tussen cultuur en natuur, is deze rondreis van 14 dagen van en naar Nairobi die de Gorilla trek combineert met een bezoek aan de Masai Mara in Kenia.  

 

Gorilla in de jungle van Uganda

# 4: Etosha National Park, Namibië

Het Etosha National Park in Namibië is deel van een zoutvlakte die samen de Kalahari bassin vormt. Het Etosha National Park is eigenlijk een uitgedroogd meer met een lengte van maar liefst 120 kilometer. Hier kun je unieke safari's maken! Een van de elementen die het Etosha National Park zo memorabel maken is dat de overnachtingsplaatsen gesitueerd zijn naast vaste drinkplaatsen ("water holes") van de wilde dieren. Hierdoor kun je, als de zon onder is en de duisternis gevallen is, avonden in stilte doorbrengen terwijl je wilde dieren op korte afstand ziet drinken. Een prachtig zicht!

Safari door het Etosha National Park

Op onze safari's door het Etosha National Park in Namibië nemen we je mee in een verhoogde truck met grote ramen. Hierdoor kun jij tijdens je safari de wilde dieren goed zien. Als je wilt kunnen we ook rangers regelen die je 's nachts of 's avonds laat het park mee innemen, zodat je de dieren die 's nachts op jacht gaan ook kunt zien. 

Het Etosha National Park biedt schitterende en unieke safari's die je nergens anders in de wereld kunt meemaken. Tevens biedt het park ook uitstekende accommodaties en andere faciliteiten aan. De schoonheid van de natuur en de overvloed aan wilde dieren betekenen dat je tijdens je safari veel foto's zult nemen waar het thuisfront erg jaloers op zal zijn! Tijdens een safari heb je uiteraard nooit de garantie dat je wilde dieren zult gaan zien, maar deze kans is in het Etosha National Park, dankzij de verhoogde truck, de waterholes en de nachtsafari's, wel heel erg groot!

Hoe kom je er?

Een safari door het Etosha National Park is een vast onderdeel van de populairste reis door Afrika die we aanbieden, de kampeerreis van Kaapstad naar Victoria Falls. Heb je geen 3 weken de tijd? Dan kun je er ook voor kiezen om een reis door Namibië te maken en dan het Etosha National Park in te gaan, bijvoorbeeld met deze rondreis door Namibië.

 

Neushoorns bij waterholes in Etosha National Park

# 5: Chobe National Park, Botswana

Je vindt het Chobe National Park in het noordwesten van Botswana. Zonder twijfel is dit park het mooiste en populairste natuur- en safaripark in Botswana. Het park heeft de grootste concentratie wilde dieren in Afrika en is daardoor een ideaal wildpark voor een safari. Na de Central Kalahari Game Reserve en het Kgalagadi Transfrontier Park is het Chobe National Park het grootste safaripark van Botswana. 

Olifanten in het Chobe National Park

Je kunt het Chobe National Park in vieren delen: de Serondela area, de Savuti Mash area, de Linyanti Marsh en het droge achterland. Naar welk deel van het park je ook gaat, je zult er een grote variatie aan wilde dieren en vogels tegenkomen. Wat typisch is voor het Chobe National Park is de grote populatie olifanten. Er leven er maar liefst 12.000! 

Hoe kom je er?

Tijdens deze kampeerreis van 11 dagen maak je, tijdens zonsondergang, een sunset cruise over de Chobe River. Vanaf de boot, met een koud wit wijntje in je hand, geniet je van alle spelende olifanten aan de rand van de rivier. Een hele leuke manier van safari!

 

Spelende olifanten Chobe National Park

Terug