Safari's door Tanzania worden 18% duurder door BTW.


Publicatiedatum: 30 augustus 2016
Auteur: Kees Quist

Update 30 augustus 2016:

Hieronder lees je dat per 1 juli de TATO in Tanzania besloten heeft dat bepaalde reisdiensten, die eerder vrijgesteld waren van belasting, ook belast gaan worden. Een paar maanden lang is het ons gelukt, dankzij onze uitvoerders op de grond in Tanzania, om deze prijsstijging niet door te voeren, maar uiteindelijk ontkomen ook wij er niet aan. Met veel tegenzin hebben we per direct de prijzen moeten verhogen op de reizen die het Serengeti National Park aan doen en de Kilimanjaro beklimmingen. 

We zijn van mening dat de TATO een slechte beslissing neemt die op de lange termijn negatief zal uitpakken. Hopelijk komt de TATO ook snel tot dit inzicht en draait men het terug. We blijven deze situatie nauwgezet volgen en hopen snel onze prijzen weer te kunnen verlagen. 

18% BTW-hefffing

Tot grote verrassing van elke touroperator en reisagent, heeft de Tanzania Association of Tour Operators (TATO) besloten dat per direct, met ingang van 1 juli 2016, er een BTW-heffing van 18% over bepaalde reisdiensten komt. Deze reisdiensten waren eerder vrijgesteld van BTW. Peri Peri Reizen richt zich op het aanbieden van goedkope, maar duurzame, rondreizen en safari's door Tanzania en wij zijn, net als vele andere reisaanbieders, onaangenaam verrast door dit ad hoc besluit. In deze blogpost lichten we toe wat dit voor jou betekent als je een reis door Tanzania gaat maken of wilt gaan maken.

Waarop is de nieuwe BTW-heffing van toepassing?

Er gold al een BTW-heffing van 18% op de accommodaties. Daar verandert niets aan. De BTW is nu ook van toepassing op het vervoer ter plaatse op de grond (safari's te water en safari's per heteluchtballon vallen hier ook onder), reisbegeleidingskosten, toegangsprijzen tot kampeerplaatsen en toegangsprijzen voor nationale parken. Al deze reisonderdelen waren tot voor 1 juli vrijgesteld van BTW, maar worden nu dus met terugwerkende kracht 18% duurder. 

Prijsverhoging

Behalve deze nieuwe BTW-heffing zijn ook de toegangsprijzen voor onder andere de Ngorongoro Crater verhoogd met $ 10 per persoon en $ 50 voor elk voertuig. 

Wat betekent dit voor jou?

In tegenstelling tot vele andere reisaanbieders verhogen wij vooralsnog onze tarieven niet. Er is veel onduidelijkheid bij onze leveranciers hoe zijn deze BTW-wijzing moeten verwerken. Doordat zij tot voor kort niet aan BTW onderhevig waren, hebben zij ook geen BTW-nummer. We doen ons best om onze huidige prijzen gelijk te houden en volgen deze situatie nauwgezet.

Goedkope safari's door oost-Afrika?

Een goedkope safari door oost-Afrika (Tanzania en Kenia) wordt door dit besluit een stuk lastiger te realiseren. Mocht je van plan zijn om naar oost-Afrika op safari te gaan, overweeg dan om langer in Kenia te blijven. In Kenia is deze BTW-wijziging (nog) niet doorgevoerd, waardoor een safari door Kenia ongeveer 7% goedkoper uitpakt. 

De avonturier die op zoek is naar een goedkope safari door Afrika wijkt uit naar landen in zuidelijk Afrika. Doordat de Zuid-Afrikaanse rand al maandenlang goedkoop is ten opzichte van de euro, zijn er uitstekende voordelige safari's in zuidelijk Afrika te maken. Uiteraard in het Krugerpark voor een Big 5 safari, maar ook in Namibië, Botswana en Zimbabwe kun je schitterende safari's maken in het Etosha National Park, de Okavango Delta en Hwange National Park. 

Neem contact met ons op om je reiswensen voor een betaalbare safari door zuidelijk Afrika waar te maken - we helpen je graag!

Safari in Etosha National park

Terug