Zuid-Afrika higlight: roadtrip Panorama Route - Krugerpark; doen!


De Panorama Route

Reis je vanuit Johannesburg richting het Krugerpark voor een Big 5 safari, dan mag je eigenlijk een roadtrip langs de panoramaroute niet overslaan. Deze beroemde route volgt grotendeels de Blyde River Canyon, een 30 kilometer lange kloof. De route neemt je mee naar een aantal spectaculaire vergezichten en interessante stopt. Onderweg zie je leuke dorpjes, een overweldigend natuurschoon en wandelen koeien regelmatig rustig over de weg. Een aantal van de leukste stops langs de route op een rij.

Pilgrims Rest

Voor veel mensen is het voormalig mijnwerkers dorpje Pilgrims Rest de start of finish van een tocht langs de Panoramaroute. Het dorpje werd gesticht in 1872 op de plek waar er voor het eerst goud werd gevonden. Ooit is er een goudklomp van maar liefst elf kilo gevonden! Tegenwoordig wordt er geen goud meer gevonden en nadat het dorpje na een aantal jaren van verval volledig werd gerestaureerd, fungeert het tegenwoordig als openluchtmuseum. Overnacht hier in het bijzondere Royal Hotel, maak een wandeling (eventueel onder begeleiding van een gids) langs de prachtige oude huizen en gebouwen of bezoek de garage waar nog veel oude voertuigen uitgestald staan. Extra leuk als je met kinderen reist, neem deel aan één van de tours bij het Diggings museum en ga zelf goud zoeken bij de Pilgrims Creek!

 

Pilgrim's Rest

God’s Window

Eén van de meest bekende, dan wel niet de bekendste stop is die bij God’s Window. Het is even struikelen over de souvenirkraampjes, maar dan heb je ook wat. God’s Window geeft je op een heldere dag een schitterend uitzicht over de omgeving. Er loopt ook een smal pad waar je een stukje door het regenwoud kunt wandelen om te prachtige bloemen en planten te aanschouwen. 

God's Window

Wonderview

Een uitkijkpunt met zo’n naam is natuurlijk moeilijk te weerstaan. Het ligt iets voorbij God’s Window en geeft wellicht een nog beter uitzicht over het mooie gebied, mede vanwege het ontbreken van de rotsformaties die je bij God’s Window vindt. Deze stop is nog wat onbekender als God’s Window, dus het hier vrij rustig.

Wonderview

Bourke’s Luck Potholes

Een zeer interessante en vooral mooie stop. De rotsformaties bij Bourke’s Luck Potholes zijn indrukwekkende natuurverschijnselen die door de eeuwen heen door erosie zijn gevormd. Het gebied is vernoemd naar Tom Bourke die voorspelde dat er goud gevonden zou worden, maar het ironisch genoeg nooit zelf vond. Rondom het gebied kun je prachtige wandelingen maken, via de hoge bruggen kom je bij een serie watervallen en stroomversnellingen uit. Ook kun je in dit prachtige gebied bavianen, vogels en reptielen tegenkomen, dus de gemiddelde wildlife liefhebber zal het hier ook erg naar zijn zin hebben. Gooi ook zeker een muntje in de door de natuur gevormde wensput en dwing zelf wat geluk af.

De Drie Rondavels

Amerika mag dan de Grand Canyon hebben, Zuid Afrika heeft de Blyde River Canyon en die is met zijn 30 kilometer ook niet mis! Het is de op drie na grootste canyon ter wereld. Het uitkijkpunt bij de Drie Rondavels geeft je een spectaculair uitzicht over de schitterende canyon en natuurlijk de beroemde rotsformaties in de vorm van de typisch Afrikaanse hutjes, rondavels genaamd.

Lisbon Falls

Een schitterende waterval met een wandelpad wat je een eindje kunt volgen om de waterval in zijn geheel te bewonderen en van de adembenemende natuur te genieten. Tevens vind je ook hier bij de parkeerplaats weer diverse souvenirstalletjes, met mooie beeldjes en houtsnijwerken.

Kortom, een roadtrip langs de prachtige Panoramaroute is een absoluut hoogtepunt van menig reis naar Zuid Afrika en er zijn voldoende bezienswaardigheden om één of twee dagen mee te vullen.

Terug