Must visit: Soweto! Bezoek Soweto nabij Johannesburg; lees hier waarom.


Publicatiedatum: 20 juni 2016
Auteur: Kees Quist

Soweto: highlight van Johannesburg

Veel reizen naar Zuid Afrika beginnen en eindigen in Johannesburg. Ideaal, want hierdoor kan je makkelijk een uitstapje maken naar een plaats die zeker de moeite waard is om te bezoeken: Soweto!

De naam Soweto staat voor South Western Townships. Het is het grootste township van Zuid Afrika en waarschijnlijk ook de bekendste. Dit laatste niet alleen vanwege de scholierenopstand in 1976, maar ook omdat zowel Nelson Mandela als Desmond Tutu hier vandaan komen. Hoewel Soweto nog steeds een erg arm gebied is, begint het zich steeds meer te ontwikkelen tot een echte hotspot. Een aantal niet te missen bezienswaardigheden op een rij:

Het Apartheidsmuseum

Zuid Afrika en de Apartheid, ze zijn onlosmakelijk verbonden van elkaar. Dit wordt pijnlijk duidelijk bij binnenkomst in het Apartheidsmuseum. Iedere bezoeker krijgt een ticket voor wit of zwart en gaat via een andere ingang naar binnen. Het museum geeft een indrukwekkend overzicht van de vreselijke gebeurtenissen tijdens de scholierenopstand van 16 juni 1976 en de periode erna. Hoewel dit tevens het keerpunt was voor Apartheid, was er nog een lange weg te gaan. Één ding is zeker, een bezoek aan dit museum gaat je niet in de koude kleren zitten.

Vilakazi street

Deze straat is wereldberoemd vanwege het feit dat er maar liefst twee Nobelprijswinnaars vandaan komen. Nelson Mandela heeft hier gewoond, Desmond Tutu woont er nog steeds. Het huis van Nelson Mandela is open voor bezoek, het is wel aan te raden om vroeg te gaan in verband met de drukte. Het huis is nog net zo ingericht als in de jaren ’50 toen Mandela er met zijn vrouw Winnie woonde. Ook vind je in Vilakazi Street de Orlando West High School. De school werd in 1976 beroemd na de protestmarsen van haar scholieren, waarbij veel kinderen werden gedood. Verder vind je er gezellige bars, restaurants, souvenirshops en straatartiesten. Waar vroeger het hart van de onrust klopte, is Vilakazi Street nu een leuke en levendige straat waar overal wel iets lijkt te gebeuren.

De Orlando Towers

Zeer bekend onder de Wie is de Mol kijkers, de twee kleurrijke torens in Soweto. Dit uitstapje is wel iets meer bedoeld voor de durfals onder ons: hier kun je namelijk bungeejumpen! Een te gekke ervaring voor iedereen die geen last heeft van een beetje hoogtevrees.

Het Hector Pietersen Museum

Dit museum is compleet gewijd aan de eerder genoemde scholierenopstand van 16 juni 1976 en de hierop volgende periode. Een periode die begon met een opstand van scholieren die het Afrikaans niet als eerste taal op school wilde leren. Hector Pietersen was een 13-jarige jongen die geraakt werd door de politiekogels en hierdoor ter plekke overleed. De foto waarop te zien was hoe de dode jongen door zijn vriend door de straat werd gedragen, met daarnaast zijn zus, ging heel de wereld over. Het is een mooi en indrukwekkend museum, wat de verschrikkelijke geschiedenis op een duidelijke en indringende manier weergeeft. Zo hangen er diverse tv schermen waarop beelden van de opstanden te zien zijn, hangen er teksten van nabestaanden en liggen op de binnenplaats de namen van de vermoorde scholieren. Één ding is zeker, een bezoek aan dit museum gaat je niet in de koude kleren zitten.

Freedom square

Zuid-Afrika behoort toe aan iedere inwoner, wit of zwart. Met deze zin begint het Vrijheidscharter, het document waarmee het Afrikaans Nationaal Congres zijn strijd tegen de Apartheid begon. Het Freedom square in Soweto is de plaats waar in 1956 de Vrijheidscharter werd gepresenteerd. Het document legde de basis voor de Zuid Afrikaanse grondwet. Op het plein zijn onder andere het vrijheidsvuur en de belangrijkste teksten uit de Vrijheidscharter in steen gegraveerd te zien.

Kortom, een tour door Soweto geeft je de kans om kennis te maken met de indrukwekkende geschiedenis van Zuid Afrika. Een must voor iedereen die iets meer over het land te weten wilt komen.

Township in Johannesburg, Soweto

Terug