Rondreis door Afrika: 21 voorbereidingstips voor een Afrika groepsreis


Publicatiedatum: 15 april 2016
Auteur: Kees Quist

Voorbereiding voor een reis naar Afrika, hoe bereid ik me voor?

1. Het kan koud worden in Afrika. Bereid je daar op voor.
Veel mensen denken dat het in Afrika 365 dagen per jaar bloedheet is. Maar dat klopt niet. Er zijn wel degelijk koude seizoenen in Afrika. Pak dus ook een setje warme kleding in. 

2. Vergeet niet je gevoel voor humor en avontuur in te pakken - en blijf open minded
Als je een groepsreis samen met 20 anderen onderneemt, probeer dan altijd open minded en positief te blijven. Zo creeëer je voor jezelf de meeste en de mooiste herinneringen. 

3. Travel light, but travel smart
Gooi je koffer aan de kant en investeer in een conformtabele en sterke backpack. De backpack is tijdens de reis veiliger op te bergen en onderweg veel makkelijker: de wieletjes onder een koffer "rijdt" voor geen meter op de Afrikaanse zandwegen. 

4. Pak geen gloednieuwe wandelschoenen in
Zorg er voor dat je schoenen al ingelopen zijn voor je aan je reis begint. Zo voorkom je blaren en andere narigheden (ontstekingen en infecties) onderweg. 

5. Bescherm je huid
De Afrikaanse zon is sterk en intens en soms verband je ongemerkt. Bespaar niet op een goede bescherming tegen de zon. 

6. EHBO-kitje
Leg een klein EHBO-kitje aan voor jezelf. Gangbare pijnstillers en andere medcijnen zijn verkrijgbaar in Afrika, maar soms zul je 2 - 3 dagen door plaatsen reizen waar niets verkrijgbaar is. Lees hier meer over de gezondheidsrisico's.

7. Pak een kussen in
Niets slaapt lekkerder dan je eigen kussen. Schaf een (reis)kussen aan waarvan je weet dat het lekker ligt en bij jouw slaaphouding past. 

8. Drink voldoende water
Tijdens sommige reisdagen zijn lange reisdagen. Op andere dagen onderneem je veel activiteiten. En op weer andere dagen verblijf je op het kamp. Hoe je dag er ook uitziet en wat je ook doet: drink voldoende water. 

9. Neem een "bean bag" mee
Afrikaanse wegen zijn hobbelig. Dat maakt het niet makkelijk om tijdens een safari foto's te nemen van de Big 5. Een pittenzak, "bean bag" stabiliseert je camera tijdens het foto's nemen. En is gewoon comfortabel tijdens het afleggen van lange afstanden in de truck. 

10. Zorg dat al je reispapieren in orde zijn voor je vertrekt
Lijkt zo simpel, maar dit gaat helaas zo vaak fout... een paspoort dat verloopt of niet lang genoeg geldig is, vaccinaties die niet aan te tonen zijn, onvoldoende lege pagina's in het paspoort... Verdiep je in de regelgeving van de landen waar je doorheen reist en zorg dat je reisdocumenten in orde zijn. Dat scheelt zoveel oponthoud (en stress) aan de grens. 

11. Deel pennen en krijtjes uit onderweg aan kinderen. Laat snoep thuis.
Het is met de beste bedoelingen, maar deel geen snoep uit onderweg. Deel liever pennen, kladblokjes of krijtjes uit. 

12. Neem wat wasmiddel mee
Sommige kampeerterreinen bieden faciliteiten aan om je kleding te wassen. Sommige echter ook niet. Neem daarom altijd een klein beetje wasmiddel mee, zodat je een handwasje kunt doen als je verlegen zit om schone kleding. Let er op dat het biologisch afbreekbaar is. 

13. Pak een zaklamp in
Een zaklamp komt altijd van pas tijdens je reis door Afrika. Eigenlijk is een goede zaklamp een must. Kampeer je in de Okavango Delta, dan is er geen elektricitieit. Tijdens een nachtelijk tripje naar het toilet in de Okavango Delta is een zaklamp op dat moment je beste vriend! 

14. Natte doekjes, ook erg handig!
Geloof ons, als je kampeert in de Afrikaanse bush met vrijwel geen faciliteiten, dan zijn natte doekjes soms een geschenk uit de hemel. 

15. Klein rugtasje
Ruim in je backpack wat plaats in voor een kleinere rugtas, een day pack. Reuze handig om, als je bijvoorbeeld op wandelsafari gaat, een kleine rugtas bij je te dragen met water, snacks of je EHBO-kitje. 

16. Kladblokje
Neem een kladblokje mee om notities te maken wat je gezien hebt op welke dag. Denk aan een bijzonder dier: als je thuis bent, ben je de naam kwijt

17. Brinta/havermout
Neem zakjes Brintapap/havermout mee. Mocht je lichaam niet goed tegen het eten bestand zijn, heb je aan havermout een goede basis en sterk je snel weer aan.

18. Verrekijker
Neem een verrekijker mee. Sommige dieren zitten ver weg. Hier zul je veel plezier van hebben.

19. Entertainment onderweg
Neem iets mee voor onderweg. Sommige tochten zijn lang. Denk aan muziek, setje kaarten. Je kunt natuurlijk ook je ogen de kost geven en lekker naar buiten blijven kijken.

20. Anti-bacteriële zeep
Neem anti-bacteriële zeep mee. Je geeft veel handjes en komt soms op onhygiënische plekken. Deze zeep heb je geen water bij nodig en vervliegt vanzelf.

21. Powerbank
Neem een power bank (draadloze accu) mee. Op sommige plekken heb je geen stroom en een lege camera accu kun je niet gebruiken in dit prachtige continent!

Terug