Waarom je op safari door het South Luangwa National Park moet gaan


Safari door het South Luangwa National Park

Waarom zou je tijdens een reis naar Zambia, of een rondreis door zuidelijk Afrika, op safari moeten gaan in het South Luangwa National Park? Stel je voor dat je het Kruger National Park of Serengeti National Park volledig voor jezelf tot beschikking hebt - niemand anders. Dan krijg je een idee waarom een safari door het South Luangwa National Park in Zambia zo bijzonder is. Het safaripark wordt geroemd als een van de beste "wildlife sanctuaries" in de wereld en voor veel reizigers is South Luangwa de highlight van Zambia. Een van de voordelen van het South Luangwa National Park ten opzichte van bijvoorbeeld het Krugerpark in Zuid-Afrika of het Serengeti Park in Tanzania, is de rust. In tegenstelling tot met name het Krugerpark, gaan bezoekers van South Luangwa National Park met 6 tot 10 personen in 1 voertuig, terwijl in het Krugerpark iedereen voor zich in en auto kan stappen. Hierdoor is het park veel rustiger.

Flora en fauna in het South Luangwa National Park

South Luangwa National Park bestaat voornamelijk uit droog (laag) bos dat gevoed wordt door water uit de Luangwa River en de daaruit ontstane meertjes. De bush is nog onontgonnen en bestaat uit dichte begroeiing met her en der de gigantische "red mahogany", "Natal mahogany" en, langs de oever van de rivier, de "African ebony" en de bekendere baobabs.

Tijdens het droge seizoen 's winters, verzamelt het wild zich rond het schaarse water. De kans is groot dat je hier olifanten, buffels en luipaarden kunt zien. Er komen ook enkele unieke diersoorten voor in het South Luangwa National Park, zoals de "Thornicroft's giraffe" - met hun witte poten en gezicht - en de "Crawshay's zebra” - de minder bruinige variant op de "Burchell's zebra". Deze diersoorten komen niet voor in Zuid-Afrika, Namibië of Botswana. Ook komen in het South Luangwa National Park "puku" voor. Veel puku! De puku lijkt op de impala wat kleur betreft, maar heeft kortere hoorntjes en hun vacht is een stuk ruiger. De puku is de 4x4-versie van de impala's :-)

Olifanten komen ook voor het in South Luangwa National Park, maar je zult zien dat ze stukken kleiner zijn dan in het Krugerpark. Dit heeft twee redenen. De eerste reden is dat in het South Luangwa National Park simpelweg een kleinere olifanentsoort leeft dan in het Krugerpark, een sub-soort. De tweede reden is een nare reden. In de jaren '70, '80 en '90 vond er veel stroperij plaats in het South Luangwa National Park. Er zijn toen veel volwassen olifanten vanwege hun ivoor afgeschoten. De olifanten die nu in het park leven zijn dus erg jong.

Waarom je naar het South Luangwa National Park moet gaan

Samenvattend; de reden dat je tijdens een reis naar Zambia, of een rondreis door Afrika, zeker naar het South Luangwa National Park moet gaan: het is een rustig park, de Big 5 leeft er en je kunt er enkele unieke plant- en diersoorten zien die nergens anders in Afrika voorkomen. Het South Luangwa National Park is dus een perfect park om op safari te gaan! Interesse in een safari door het South Luangwa National Park? Deze rondreizen door Afrika (kampeerreizen en accommodatiereizen) doen dit safaripark in Zambia aan:

Terug