Goedkope safari door Tanzania en Kenia; goedkoop reizen door Kenia en Tanzania


Low budget safari rondreis door Tanzania en Kenia

Update 2 mei 2017 Sinds begin mei 2017 hebben we een goedkope safari door Tanzania in ons reisaanbod. Dit is een budgetsafari door de Serengeti en het Tarangire National Park van 4 dagen. Kijk hier voor deze budget safari door Tanzania.

Tips voor een goedkope Tanzania en Kenia safari

Op zoek naar een goedkope, low budget safari door Tanzania? Of zoek je een goedkope rondreis door Kenia? In deze blogpost geven we je een aantal tips hoe je met jouw budget zo lang mogelijk goedkoop door Afrika kunt reizen en zoveel mogelijk safari voor je geld krijgt. Om echter gelijk maar met de deur in huis te vallen: de prijzen van een low budget safari zijn van een heel andere orde dan low budget rondreizen in Azië.

Afrika is fantastisch!

Een kudde impala's zien wegrennen over de savanne voor een jagende cheeta, een grote mannetjesolifant in een waterhole of een gracieuze giraffe die eet van de acaciaboom; Afrika is het thuis van schitterende, wilde dieren. 's Avonds rond een kampvuur verhalen delen over de safari van die dag en daarna onder een heldere sterrenhemel in slaap vallen terwijl je verderop een leeuw hoort brullen... Het is geen wonder dat een safari door Afrika voor veel natuurliefhebbers de ultieme reis is. Helaas lijkt zo'n reis voor veel reizigers "on a budget" onbereikbaar. Afrika's beroemdste safari camps en -lodges behoren tot de meest exclusieve ter wereld en kosten vaak meer dan EUR 1,000,- per nacht. Goed, je krijgt dan wel een 5-sterrenmaaltijd erbij geserveerd maar het feit blijft dat, zeker als je de vliegtickets erbij rekent, veel safari's door Afrika je bijna evenveel kosten als een nieuwe auto.... Hoe regel je dan toch een goedkope safari-rondreis?

Kamperen in Afrika

Een chalet, lodge of andere accommodatie van een hogere sterrenklasse in een wildpark van naam, zoals bijvoorbeeld het Serengeti National Park, kost je al snel honderden euro's per nacht. Kies je voor een overnachting in een middenklasse-accommodatie, dan nog betaal je fors. Overweeg eens om te gaan kamperen. Natuurlijk, je levert in op comfort: het bed is minder luxe, je hebt geen airconditioning en het toilet deel je met iemand anders en bevindt zich niet op je kamer. Maar kamperend reizen door Afrika biedt ook vele voordelen, behalve uiteraard de prijs:

- Het draagt bij aan de safari-beleving. Afrika is niet luxe en exclusief. Afrika is basic, rauw en dichtbij de natuur zijn. Een kampeersafari past hier veel beter bij dan een luxe-accommodatie.
- Je bent veel dichter bij de natuur, je reis wordt "spannender". Een nachtelijke gang naar het toilet tover je om tot een ware nachtsafari! Al schijnend met een zaklampje op zoek naar het toilet zie je oplichtende ogen van dieren om je heen. Hoe gaaf is dat?
- Doordat je met een kampeerreis bespaart op de kosten van je Afrika rondreis, heb je budget over om op mooiere plekken te overnachten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in een wildpark slapen, in plaats van erbuiten.

Benieuwd hoe de tenten er uit zien tijdens zo'n kampeerreis?

Groepsreizen door Afrika

Heb je je al eens afgevraagd hoe de kostprijs van een safari tot stand komt? Grofweg zijn dit enkele van de kostenposten: -

  1. De gids/reisleider moet betaald worden;
    2. De 4x4 safari jeep moet betaald worden;
    3. De 4x4 slurpt uiteraard dure benzine;
    4. Het safaripark rekent niet alleen entreeprijzen voor jou als reiziger, maar ook voor het voertuig.

Als je alleen reist, dan zijn al deze kosten voor jou om af te tikken. Als je met meerdere mensen reist kun je deze kosten verdelen over het reisgezelschap, logisch. Maar wat nu als je geen reisgezelschap hebt die meegaat en je alleen reist? Sluit je dan aan bij een (internationale) groepsreis door Afrika. Dit is vaak niet alleen voordeliger, maar ook een erg leerzame en vooral ook leuke ervaring. Hoe vaak komt het voor in je alledaagse leven dat je zo intensief met allerlei gelijkgestemden van verschillende nationaliteiten optrekt?

Ga op een "participatie-safari"

Je kunt je natuurlijk tijdens je safari door Kenia en Tanzania helemaal in de watten laten leggen en heerlijk "gepamperd" worden. Leuker is het, en zeker stukken budgetvriendelijker, is het om met een "participatie-safari" mee te gaan. Kort gezegd houdt dit in dat je zelf je tent op zet, niet je reisleider. Je helpt mee met het aanleggen van het kampvuur, het bereiden van het eten, het afwassen van de borden, het verzamelen van hout voor het kampvuur, enzovoorts. Handen uit de mouwen dus. Ook dit draagt bij aan je reisbeleving.

Wat denkt dat je langer bijblijft van je reis? De liflafjes die je voorgeschoteld kreeg als 4e voorgerecht net na de amuse? Of die middag dat jij de lokale markt opging tussen de locals - de geuren, de kleuren, de drukte van al het eten en de specerijen die je niet kende - om te onderhandelen over een stuk koedoe-vlees dat je vervolgens zelf gekruid en gebraad hebt op hout dat je zelf in de bush gesprokkeld hebt?

Op safari door zuidelijk Afrika

Landen in zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Swaziland, Namibië, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland) zijn doorgaans goedkoper op safari te gaan dan landen in oostelijk Afrika (Kenia en Tanzania). Wildparken zoals het Etosha National Park in Namibië, South Luangwa National Park in Zambia, Matopos en Hwange National Park in Zimbabwe en het Hluhluwe National Park in Zuid-Afrika zijn vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld het Serengeti National Park. En ze zijn zeker net zo mooi en bieden je ook de kans op de Big Five te zien! Ga dus op rondreis door zuidelijk Afrika.

Dus, hoe goedkoop door Kenia en Tanzania reizen?

We hopen dat je na het lezen van deze blog niet meer wanhopig geworden bent, omdat een safari door Afrika niet binnen jouw budget zou passen. Het kan echt wel! Zie hier voor een goedkope kampeersafari door oost-Afrika. Staat jouw ideale kampeerreis hier nou niet tussen, of is je budget alsnog te klein? Neem dan even contact met ons op. Samen met jou, eventueel face to face als je dat wilt, bespreken we jouw reiswensen en de bijpassende mogelijkheden.

Terug