Een rondreis door Afrika maken: hoe bereid je je daarop voor?


Publicatiedatum: 5 mei 2016
Auteur: Kees Quist

Hoe bereid je je voor op een reis door Afrika?

Goed, na wekenlang wikken en wegen is het zo ver: je hebt een rondreis door Afrika geboekt. Spannend! Nu moet je een hoop zaken regelen voor je kunt vertrekken op je Afrika rondreis. Daar kun je best een beetje tegenop zien, want waar begin je en hoe pak je je reisvoorbereiding aan? Met deze blog hopen we je een eindje op weg te helpen. Wij hebben 5 doorgewinterde en ervaren reizigers, die al eens in Afrika gereisd hebben, hoe zij zich voorbereid hebben.

Freek & Claudia van Backpackgek.nl geven je deze tips:

“Wij kochten voor onze reis naar Afrika de Rough Guide en/of Lonely Planets en spraken met mensen die er wonen of er eerder zijn geweest. Daarnaast regelden we natuurlijk de praktische zaken op tijd, zoals inentingen en hielden we de veiligheidssituatie in de gaten.”

Freek en Claudia lazen dus vantevoren de reisgidsen. Wist je dat de Lonely Planet een forum heeft waarom veel informatie kunt vinden? Het forum, Thorntree, vind je hier.

Wil je net als Freek en Claudia de veiligheid in Afrika goed in de gaten houden? Controleer dan regelmatig het reisadvies dat het Ministerie van Buitenlandse zaken aangeeft. Je lees hier bijvoorbeeld alles over de veiligheidssituatie in Zuid-Afrika.

Nanda Koopman van WanderNan.nl geeft tips over reisgidsen, safari’s, geschiedenis en kleding:

“In Zuid-Afrika heb ik veel gehad aan de Capitool reisgids. Daarin staat met mooie plaatjes en korte info praktisch beschreven wat je in de buurt kunt doen. De info is up to date. Verder is het handig als je een klein beetje weet hoe verschillende wilde dieren zich gedragen. (zie National Geographic). En voor Zuid-Afrika is het ook fijn als je wat van de geschiedenis weet. Films als Catch a Fire, Invictus en Goodbye Bafana zijn daarvoor prima, uiteraard zijn er ook veel boeken te vinden. Zelf vond ik de roman Stellenbosch ook prachtig om te lezen, deze is ook verfilmd.

Qua kleding; zorg dat je altijd laagjes aan hebt, ofwel ‘dress like an onion’, het weer kan nogal snel omslaan en per dag enorm verschillen. In de bush is het fijn als je een beetje gedekte kleuren draagt.”

Henriette Bokslag vanTravel Around With Me raadt je aan dit te doen:

“Ik check altijd de reisadviezen online en maak een afspraak bij de KLM Travel Clinic om mijn vaccinaties te controleren zodat ik goed beschermd op reis ga. Afhankelijk van de bestemming lees ik mij goed in over de lokale situatie. Kaapstad is een wereldstad en kan je prima alleen ontdekken. Voor Johannesburg zou ik voor de eerste dag een lokale gids aanraden zodat je weet waar je moet zijn.”

Wil je net als Henritte je vaccinaties en inentingen voor Zuid-Afrika laten controleren? De KLM Healt Services zitten in Amsterdam en in Den Haag, maar je kunt ook nog (last minute) terecht op Schiphol.

Kaapstad is inderdaad een wereldstad die je rustig op eigen gelegenheid kunt ontdekken. Voor Johannesburg ligt dat iets gecompliceerder. Er zijn in Johannesburg stadsdelen waar je als (rijke) toerist beter niet kunt zijn. Toch is het jammer om hiervoor Johannesburg links te laten liggen, de stad heeft veel te bieden. Denk aan Soweto. Wij helpen je graag om deze bruisende stad te ontdekken.

Lizette Mutsaers van Reismuts.nl vertelde ons hoe zij zich voorbereid heeft op haar vakantie door Afrika:

Er zijn een aantal zaken die ik ter voorbereiding op mijn reis naar Afrika heb gedaan.

“Ten eerste vaccinaties. Deze heb ik via thuisvaccinatie.nl geregeld. Ik vind het handig dat iemand op een eigen gekozen tijdstip thuis langs komt. En ze komen zelfs ook op je werk langs, mits je baas het goed vindt en je een kamer hebt waar je even alleen kunt zijn voor de prikken en het advies.

Ten tweede heb ik een reisgids gekocht om me een beetje in te leven. Ik ging naar Gambia, naar een appartement inclusief ontbijt. Doordat er de verblijfsplaats al vast stond en ik op een plek zou blijven, vond ik de Rough Gide wel interessant vanwege de achtergronden over het land en de cultuur. Zou ik meer rond trekken, dan vind ik een Lonely Planet geschikter. Daar staat vaak duidelijk in beschreven hoe je van A naar B kunt komen, met handige kaartjes erbij en per plek diverse slaapmogelijkheden.

Via diverse reisblogs heb ik thuis gezocht naar echte hots spots die je niet zomaar in een reisgids vindt. Onbekende strandjes, leuke restaurantjes, toffe excursies, dat soort dingen. En die allemaal in de reisgids genoteerd. En ik heb de ervaringen van andere reizigers gelezen. Zo leerde ik de do’s en dont’s wast beter kennen. Daarbij let ik ook altijd op veiligheid. Of het veilig is ‘s avonds over straat te lopen, wat de meest veilige manier is om aan geld te komen en wat eventuele oplichtertrucjes zijn in het land. Just to be sure.

Sinds kort kies ik ervoor om mijn verblijf in het buitenland bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken te melden. Dat kan via internet. En via een app kun je op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen in het land en eventuele veranderingen in het reisadvies. Aangezien je niet altijd overal bereikbaar kunt zijn, weet men in ieder geval wel zo waar je ongeveer bent.

En dan het inpakken. Ik neem altijd genoeg medicijnen mee om de lichtere klachten zoals diarree en hoofdpijn zelf te kunnen bestrijden. En Deet tegen de muggen en zonnebrand zijn onmisbaar! Afhankelijk van de soort reis kies ik mijn kleding uit. In ieder geval slippertjes, korte broek, shirtjes, zonnebril en gympen waar ik wat langer op kan lopen. En voor ‘s avonds een vestje en een dunne lange broek. Niet alleen voor als het wat frisser wordt, maar ook tegen de muggen. Wordt de reis wat avontuurlijker, dan neem ik mijn wandelschoenen mee. En vaak ook een nog wat stevigere lange broek, bijvoorbeeld een tropische afritsbroek. Die zit vaak net wat gemakkelijker tijdens een langere wandeltocht dan een zomerbroek en het stof ventileert beter. Ik ben nogal eens verrast door het sterk het ‘s nachts kan afkoelen, dus een shirtje met lange mouwen komt dan ook wel goed van pas. En een petje, voor bij het zwembad of tijdens een tocht, ter bescherming tegen de zon.

De culturen in Afrika zijn sterk verschillend van wat we in Nederland gewoon zijn. In Gambia heb ik een museum bezocht waarin vrouwenbesnijdenis werd toegelicht en op een wel erg positieve manier werd neergezet. Dat druist tegen al mijn normen en waarden in. Belangrijk vind ik het om dan te beseffen dat er zulke sterke verschillen kunnen zijn. En dat is ok. Het komt allemaal ergens vandaan. Ondanks dat je denkt dat iets heel gek is, is het dat voor hen niet. En wat wij normaal vinden, is voor een Afrikaan misschien weel compleet waanzin. Helemaal begrijpen zul je sommige dingen vast nooit, maar een open vizier, nieuwsgierigheid en respect is wel een vereiste om op een leuke manier met elkaar in contact te blijven.”

Linda Bloksma, Meisje van de Wereld, bereidt zich zo voor op een reis van 3,5 week naar Zuid-Afrika en Lesotho:

“In november vertrek ik voor 3,5 week naar Zuid-Afrika. Vooraf lees ik mij altijd in, zodat ik weet wat de normen en waarden zijn in een land en welke gebruiken er gelden.
Ik vind de reisgidsen van Insight Guide altijd prettig, maar voor deze reis heb ik de reisgids van National Geographic gekocht. Daar staan alvast prachtige foto’s in om mezelf lekker te maken, maar ook veel handige info. Daarnaast vind ik het handig om te weten wat ik tijdens de reis tegen kan komen. In Lesotho zijn de wegen niet overal even goed, dus bij de keuze van een huurauto is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

En ik ga nog een bezoekje brengen aan de GGD voor de malariapillen, aangezien we ook in een malariagebied komen. De inentingen zijn allemaal nog in orde, dus dat hoeft deze keer niet.

Tenslotte nog dit advies van Jip van Where We Go:

“Bereid niet te veel voor. Ik had alleen voor de eerste twee nachten een hostel geboekt en deed de rest op de bonnefooi. Zuid-Afrika is een makkelijk te bereizen land en het is niet nodig om van te voren al een toeristenbus te reserveren of al je hotels op de route. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor reiziger je bent. Ik ging als backpacker en vond het juist leuk om met locals in de (mini)bussen te zitten.”

Terug