Kilimanjaro beklimming: welke route naar Uhuru Peak? Vergelijk de routes.


Publicatiedatum: 28 april 2016
Auteur: Kees Quist

De Kilimanjaro beklimmen: welke route nemen?

Ben je van plan de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen en weet je nog niet welke route je wilt beklimmen? In deze blogpost helpen we je bij het maken van je keuze.

Welke verschillende Kilimanjaro routes zijn er?

Er zijn maar liefst 7 verschillende routes om de Kilimanjaro te beklimmen: Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongain, Northern Circuit en Umbe. De Marangu, Machame en Umbe route beginnen aan de zuidkant van de Kilimanjaro. De Lemosho, Shira en Northern Circuit beginnen aan de westkant van de Kilimanjaro. En de Rongain route begint aan de noordkant.

Wat is de beste route voor mijn Kilimanjaro beklimming?

Een geschikte route kiezen is voor velen een lastige keuze. Om de geschikste Kilimanjaro route voor jezelf te kiezen, moet je rekening houden met deze factoren:

  • Hoe is de omgeving tijdens de beklimming?
  • Hoe zwaar is de beklimming, hoe zwaar is het terrein?
  • Hoe fit (fysiek) ben ikzelf?
  • In hoeveel dagen ga ik omhoog, hoeveel tijd om te acclimatiseren is er?
  • Wil ik een toeristische route of juist niet?

Overzicht routes Kilimanjaro beklimming

Kilimanjaro Route Dagen Moeilijkheidsgraad Omgeving Drukte
Northern Circuit 9 Hoog Schitterend Erg rustig
Lemosho Route 6 Hoog Schitterend Gematigd
Rongai Route 6 Gematigd Erg mooi Rustig
Machame Route 6 Hoog Schitterend Druk
Shira Route 6 Hoog Schitterend Gematigd
Marangu Route 5 Gematigd Mooi Druk
Umbwe Route 5 Zeer hoog Erg mooi Erg rustig

Marungu en Machame route

De Marangu route en Machame route zijn de twee populairste routes om de Kilimanjaro te beklimmmen. Peri Peri Reizen biedt deze routes ook aan. Ongeveer 45% van de alle beklimmers van de Kilimanjaro kiezen voor de Machame route en 40% kiest voor de Marangu route.

De Marangu route

De Marangu route staat bekend als de “Coca Cola route” . De Marangu route is de oudste en meest begaanbare route richting Uhuru Peak. Veel klimmers geven de voorkeur aan deze route, omdat dit de eenvoudigste klim is. Het pad leidt geleidelijk omhoog. Het is tevens de enige route waarbij je ‘s nachts in hutten kunt overnachten. Alle andere reizen zijn kampeerreizen.
De klim naar de top van de Kilimanjaro route via de Marangu Route is mooi. Maar doordat je bij de Marangu route via dezelfde route ook weer naar beneden komt, ervaar je bij deze route een minder diverse omgeving. Tijdens andere routes krijg je een afwisselender landschap te zien.

De Machame route

De Machame route, ook wel “Whiskey route” genoemd is de populairste route. Vergeleken met de Marangu route is de Machame route zwaarder: de dagen zijn langer en het pad is steiler. De Machame route heeft een hoge moeilijkheidsgraad en is dus beter geschikt voor avonturiers met meer wandel-, klim-, of backpackervaring. De route begint vanaf het zuiden, buigt dan af naar het oosten, leidt net onder de ijsgletsers en gaat dan naar de top. Doordat je via een andere route weer afdaalt naar Moshi, is de route gevarieërder dan de Marangu route.

Tips om je voor te bereiden

Heb je de keuze gemaakt wat voor jou de beste route is? Lees dan hier 5 tips om je voor te bereiden op je beklimming van de Kilimanjaro. Bereid je daarnaast goed voor met deze handige paklijst voor de Kilimanjaro beklimming.

Terug