Goed beschermd op safari en rondreis door zuidelijk en oostelijk Afrika.


Gezondheidsrisico’s op reis door Afrika

Droom jij ook zo van een reis naar zuidelijk en/of oostelijk Afrika? Je beleeft hier een fantastisch en onvergetelijk avontuur! Pas wel op: in deze landen loop je meer gezondheidsrisico's dan in Nederland. In zuidelijk en oostelijk Afrika komen namelijk een aantal reizigersziekten voor die jouw vakantieplezier nou niet bepaald ten goede komen. Gelukkig zijn er goede reisvaccinaties voorhanden voor de meeste reizigersziekten die je in zuidelijk en oostelijk Afrika op kunt lopen.

Verschillende reizigersziekten

In Afrika komen onder meer de ziektes malaria, hepatitis A, hepatitis B en TBC voor. Stuk voor stuk ziektes die een welverdiende vakantie aardig kunnen bederven. Toch vormt besmetting met deze ziekten een reëel risico als je door Afrika reist. In dit continent is de hygiëne op veel plaatsen slechter dan in Nederland. Bovendien gedijen diverse ziekteverwekkers beter in het warme klimaat.

Het is daarom belangrijk om jezelf voorafgaand aan en tijdens je reis zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met reizigersziekten. Voor een deel kan dit door te zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne op reis en het voorkomen van muggenbeten. Een goed begin (lees: reisvoorbereiding) is echter het halve werk. Een belangrijk deel van die reisvoorbereiding bestaat uit het halen van de benodigde reisvaccinaties.

Vaccinaties voor reis door Afrika

Een aantal reisvaccinaties worden altijd geadviseerd voor landen in zuidelijk en oostelijk Afrika, ongeacht je verblijfsduur in een of meerdere van deze landen. Een DTP-vaccinatie en Hepatitis A-vaccinatie worden eigenlijk altijd aanbevolen. Tenzij je nog bescherming geniet van een eerdere vaccinatie, kunt je ervan uitgaan dat u deze vaccinaties nodig heeft voor een reis naar Afrika.

Ben je na 1965 geboren en heb je nooit mazelen gehad? Dan loop je in de meeste landen in zuidelijk en oostelijk Afrika een verhoogd risico op deze ziekte. Wij raden je dan ook aan om een BMR-vaccinatie te halen. Dit advies geldt ook voor kinderen die ouder zijn dan zes maanden en (nog) niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn gevaccineerd.

Bij een langer verblijf worden nog aanvullende vaccinaties geadviseerd. Bijvoorbeeld tegen rabiës (hondsdolheid) en hepatitis B. Hieronder geven we je een vaccinatieadvies voor vier belangrijke reisbestemmingen van Peri Peri Reizen cadeau!

Laat je informeren

Het is belangrijk dat je je geruime tijd voor vertrek laat informeren over de benodigde reisvaccinaties voor je reis. Sommige vaccinaties moeten namelijk herhaald worden, met een vastgesteld interval tussen twee vaccinatiemomenten. Neem bijvoorbeeld de hepatitis B vaccinatie. Om tien jaar lang volledig beschermd te zijn tegen deze ziekte, heb je maar liefst drie vaccinaties nodig! Bovendien heeft het lichaam tijd nodig om na de vaccinatie bescherming op te bouwen tegen de ziekte waartegen je bent gevaccineerd.

Reisvaccinaties maken dus deel uit van een goede reisvoorbereiding. Vergeet ze niet en ga goed beschermd op reis! Wil je weten hoe Thuisvaccinatie werkt? Lees meer over de werkwijze.

Terug