Update Kaapstad watertekort en extreme droogte 2018


Update 15 maart: Day Zero in Kaapstad geannuleerd!

Goed nieuws! Dankzijn collectieve inspanningen van iedereen in Kaapstad is Day Zero officieel teruggedrongen tot 2019 en geannuleerd voor 2018. Laat je er dus niet door weerhouden om naar Kaapstad te gaan.

Update droogte in Kaapstad

In een eerder nieuwsitem kon je lezen dat het in in de omgeving van Kaapstad ongekend droog is en dat water schaars wordt. Vandaag, 22 februari 2018, hebben we van onze partner South Africa Tourism een update over de situatie ontvangen die we met je willen delen. 

Het nieuws over de droogte in Kaapstad is afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest in zowel Nederland als Belgie. Er wordt soms echter een vertekend beeld geschetst door de media waardoor consumenten onnodig hun reis uitstellen of zelfs annuleren. Graag wil South African Tourism hierbij graag een update geven over de stand van zaken, met eerlijke en duidelijke informatie.

Day Zero naar 9 juli
Een langdurige periode zonder regen, heeft er inderdaad voor gezorgd dat de waterreserves voor Kaapstad met de nodige zorg beheerd moeten worden. De inwoners van de stad en directe omgeving is gevraagd om op rantsoen te gaan (verbruik tot 50 liter per dag). De situatie wordt continu in de gaten gehouden door de lokale overheid. Eén van de concrete resultaten is, dat de datum van “Day Zero” – de gevreesde dag waarop de inwoners in de rij zouden moet staan voor water- al verschillende keren opgeschoven werd. Recent schoof de datum op naar midden-Mei. Vervolgens is deze opgeschoven naar 4 juni en gisteren is het nieuws binnen gekomen dat de datum is opgeschoven naar 9 juli. Dit is ontzettend goed nieuws, want dat is de periode waarin al eeuwenlang het regenseizoen start in Zuidelijk Afrika.

De droogte heeft gelukkig slechts een beperkte impact op de ervaring van de bezoeker. Wel zullen hotels en lodges de bezoeker vragen om zuinig met water om te gaan. Om een steentje bij te dragen zou de bezoeker bijvoorbeeld niet langer dan 1-2 minuten moeten douchen. Ook is het mogelijk dat het water in het zwembad vervangen is door zout water of dat het zwembad niet is gevuld.

Het belangrijkste is echter dat wij de bezoeker kunnen verzekeren dat hij/zij een echte Zuid-Afrikaanse vakantie zal beleven, volledig volgens de verwachtingen. Iedereen zal hartelijk verwelkomd worden door de vriendelijkste, meest levenslustige mensen ter wereld. Hotels en lodges zullen de bezoeker voorzien van een geweldige service. Safari’s, wijnroutes, bezoeken aan steden en Nationale Parken – alles is “up & running”. Er is geen gebrek aan drinkwater en er is voldoende water beschikbaar voor de normale persoonlijke hygiëne behoeften. Accommodaties hebben maatregelen genomen, en velen hebben gezorgd voor alternatieve watervoorraden.

Door alle berichten in de media zullen er vast en zeker vragen zijn vanuit de klant. Hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden.

- Is het nog ethisch verantwoord om van een vakantie te genieten in Kaapstad terwijl er een droogte heerst en water restricties zijn?
Ja, dat is het zeker. Internationale bezoekers maken maar ongeveer 1% van de totale bevolking van Kaapstad uit gedurende het jaar. Zelfs als je de binnenlandse toeristen hier bij op telt kom je nog maar op 2,4%. De impact op de watervoorraden zijn dus minimaal. Het toerisme in de Westkaap is juist in deze tijd heel belangrijk. Toerisme in de regio verschaft namelijk werk aan meer dan 206.000 mensen. Indirect zijn dit er zelfs 300.000. 1 op de 7 mensen is afhankelijk van de toerisme sector voor zijn of haar inkomen. Het wegblijven van toeristen zou dus een grote impact hebben op de economie.

- Is er een kans dat belangrijke toeristische attracties zoals de Tafelberg en Cape Point gesloten worden mocht Day Zero realiteit worden?
Nee, bezoekers hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Alle attracties zullen open blijven en hebben dan nog steeds drinkwater en water voor persoonlijke hygiene.

- Moeten toeristen er rekening mee houden dat ze bij de vul stations in de rij moeten staan mocht Day Zero realiteit worden?
De meeste grote hotels liggen in de zogenaamde “business protection zones”. In deze zones zal er water uit de kraan blijven komen. Andere accommodaties hebben inmiddels voorzorgsmaatregelen getroffen mocht dit niet het geval zijn. Bezoekers die verblijven in Backpacker lodges, Airbnb of andere self-catering accommodaties moeten er wel rekening mee houden dat ze in de rij moeten staan mocht Day Zero realiteit worden. Mocht je het zeker willen weten, neem dan direct contact op met de accommodatie.

Bezoek de website www.waterwesterncape.com om up to date te blijven. Ook vind je op deze website een landkaart van de Western Cape waarin per regio te zien is in hoeverre er water restricties gelden. Mocht je zeker willen weten of een accommodatie hun zaken goed geregeld hebben, neem dan direct contact op met de accommodatie.

water droogte beperking kaapstad‚Äč

Terug