Reis naar Kaapstad? Let op de grote droogte en waterschaarste in Kaapstad!


Update 15 maart: Day Zero in Kaapstad geannuleerd!

Goed nieuws! Dankzijn collectieve inspanningen van iedereen in Kaapstad is Day Zero officieel teruggedrongen tot 2019 en geannuleerd voor 2018. Laat je er dus niet door weerhouden om naar Kaapstad te gaan.

Update 16 februari: Day Zero teruggedrongen naar 4 juni

Goed nieuws op het artikel hieronder dat we vorige maand, eind januari, schreven. Door waterbesparingen is Day Zero uitgesteld tot 4 juni. 

Grote droogte in Kaapstad en omgeving

Kaapstad en de Western Cape trekken reizigers uit de hele wereld vanwege de prachtige natuur en omgeving. Hoe mooi het landschap van Kaapstad en de Western Cape ook is, het is een gebied waar water bijzonder schaars is. Het is tevens een gebied dat ook erg kwetsbaar is voor klimaatveranderingen en regelmatig zijn er periodes met bijzonder weinig regenval. Op dit moment is er een exceptionele lange periode van grote droogte in Kaapstad en de Western Cape.

Day Zero in Kaapstad

Als deze droogte aanhoudt, dan breekt naar verwachting in april “Day Zero” aan. Day Zero houdt in dat het waterniveau in de drinkwaterdammen zo kritiek laag is, dat de kwaliteit van het water niet meer gegarandeerd kan worden, met als gevolg dat de gemeente gedwongen wordt het water af te sluiten. Dit betekent echter niet dat jij als bezoeker van Kaapstad zonder (drink)water komt te zitten. Er wordt hard gewerkt aan diverse projecten om de stad en haar inwoners toch van water te kunnen voorzien. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe drinkwaterboorputten aangeboord en wordt zeewater ontzilt.

Je kunt dus, ondanks de droogte, nog steeds veilig naar Kaapstad reizen.

Maar ga, als je dat al nog niet deed, bewust om met het water dat je verbruikt. Elke druppel telt.

Meer informatie

In deze publicatie van de Western Cape Government, Cape Town Tourism, SATSA en andere organisaties lees je meer informatie over de droogte en wat dit voor jouw reis naar Kaapstad inhoudt. Je krijgt er vragen op antwoorden als:

  • Is er nog wel water als ik naar Kaapstad reis?
  • Wat is Day Zero precies?
  • Als Day Zero aanbreekt, hoe lang is het water dan afgesloten?
  • Waar in Zuid-Afrika is de droogte?
  • Hebben toeristen nog wel toegang tot drinkwater?
  • Kan ik nog wel onder de douche, in bad of naar het zwembad?
  • Zijn restaurants en bars nog wel open als Day Zero aanbreekt?

Nogmaals, laat de droogte geen sta in de weg zijn voor een vakantie naar Kaapstad. Maar wees je extrabewust van je waterverbruik tijdens je verblijf in Kaapstad. En neem dat bewustzijn vervolgens mee terug naar huis :-)

Terug